Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Strafeis in zaak Smidt nog niet bekend

Toegevoegd: 16-04-2015, 19.19 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Wat de eis tegen de 34-jarige J. van der Z. en zijn inmiddels 38-jarige ex-maat G. J., die vandaag in Middelburg terechtstonden voor moord op de toen 86-jarige John Smidt uit Axel zal worden is nog niet bekend, maar die zal ongetwijfeld fors zijn.

De zaak tegen de twee Axelaars en uitgaand op de verklaringen van J. is Van der Z. degene die Smid op 23 oktober 2012  op een gruwelijke wijze martelde en uiteindelijk met 17 messteken om het leven bracht. J. beperkte zich tot een 'ik stond erbij en keek er naar'. Van der Z. zei niets met de hele zaak te maken hebben gehad en er niet eens bij was geweest.

Het ging allemaal om de auto van Smidt; tenminste, daar begon het mee. De aan cocaïne verslaafde J. en Van de Z. hadden voor een klus in België een auto nodig. Bekend was dat Smidt 's avonds laat met de auto zijn hondje uitliet.  Het wachten was op Smidt. J. zou Smidt bezighouden en Van der Z. zou de auto stelen. Het liep gruwelijk uit de hand. Smidt was niet van plan om zijn auto te laten afnemen en kreeg van Van der Z. flinke klappen en trappen.

Bloedend werd Smidt in de kofferbak van zijn eigen auto gegooid en het duo vertrok. Onderweg werd er nog gestopt en eiste Van der Z. dat Smidt de pincode van zijn bankpasje gaf. Smidt deed of hij dat niet wist en vervolgens kreeg de bejaarde Axelaar nog wat rake klappen, trappen, werd zijn vinger gebroken en zijn oor afgesneden. Uiteindelijk, in de buurt van Westdorpe werd hij de kofferbak uitgetrokken, kreeg hij weer de nodige martelingen door Van der Z. toegediend en - zo zei J. 'ging hij met het mes helemaal los'. 

Autopsie wees later uit dat er 28 messteken waren geweest, waarvan enkele in het hart en long en dat Smidt naast talloze inwendige bloedingen en kneuzingen ook nog eens gebroken ribben had opgelopen. Uiteindelijk bezweek Smidt aan zijn verwondingen en werd hij in een sloot gegooid.

Vervolgens braken ze nog in in de woning van Smidt op zoek naar de pincode, pinden ze drie keer met een foutieve code en vertrokken ze met de auto van Smidt naar België en pleegden daar nog een inbraak. Na die inbraak keerden ze terug naar Axel.

Mede door de regionale bekendheid van de politie kon de auto snel worden getraceerd en werd Van der Z. achter slot en grendel gezet. J. was vol gas weggereden en werd enkele dagen later aangehouden. Ondanks de ontkenningen van Van der Z. werd er DNA van Smidt zijn kleding gevonden, paste een bloedspoor perfect met de zool van zijn linkerschoen en beschouwt het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) Van der Z. als degene die de moord moet hebben begaan.

Dinsdag komt de officier van justitie met haar requisitoir en weten de twee waar ze (voorlopig) aan toe zijn. De rechtbank doet dan 22 mei uitspraak.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
k (19-4-2015 om 07:39)
geef ze maar aan de maatschappij, denk dat dat de meest passende straf is ik heb nog wel wat opgekropte agressie waar ik vanaf wil en ik denk dat ik niet de enige ben
fred (17-4-2015 om 17:32)
opsluiten en sleutel weggooien, hopelijk komen ze nooit meer in onze maatschappij, zonde dat de brave burger hier weer voor moet opdraaien. Cerebrus, inderdaad hier is maar 1 oplossing voor
Gerard (17-4-2015 om 15:30)
Vreselijk voor het slachtoffer en vreselijk voor de nabestaanden. Duidelijk dat deze lieden niet in de maatschappij thuis horen. Doodstraf is af te wijzen omdat dan de staat zich op het niveau van de dader stelt. Beter is ze een lange lijdensweg te laten gaan voor de rest van hun leven. Daarom de langst mogelijke celstraf plus verplichte (interne) onder TBS stelling na de straf uitzitting, Zodat ze na hun celtijd voor de rest van hun leven er aan vast zitten. Geen vervroeging wegens goed gedrag!
axelien (17-4-2015 om 15:19)
Er zijn wel meer mensen die het moeilijk hebben of hebben gehad Is geen reden om iemand van het leven te beroven zeker niet zo dit is gegaan Dus geef ze het zelfde lot dat is zeker gelijk waardig . Hoop wel dat dit soort mensen niet meer in de maatschappij komen hier is geen enkel excuus voor . Dus gewoon de dood straf .
sonja (17-4-2015 om 15:09)
Nou, laat justitie nu maar eens uitpakken, in zulke zeer duidelijke gevallen zou de doodstraf zeer van pas komen, van mij mag het, wat heeft die mr. Smidt moeten hebben geleden en bang zijn geweest.!!! Tegenwoordig is het in NL een kunst om nog met een beetje waardigheid oud te worden. Dit tuig mag nooit meer vrij rond lopen!
axelaar (17-4-2015 om 10:52)
gewoon levenslang dit soort hoor niet in de samenleving
Cookie-instellingen beheren