Weerbericht:
Af en toe zon en een enkele bui. Dinsdag vooral in Limburg buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Grote rampenoefening in Sluiskiltunnel

Toegevoegd: 24-04-2015, 16.21 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - In de Sluiskiltunnel bij Terneuzen is vanmiddag een grootschalige hulpverleningsoefening gehouden. Tijdens de oefening werden hulpverleners en de toekomstige tunneloperators voorbereid op eventuele calamiteiten in de nieuwe verbinding onder het Kanaal van Gent naar Terneuzen.


De Sluiskiltunnel gaat op zaterdag 23 mei open. De bouw ging in 2011 van start. De tunnel bestaat uit twee buizen van elk 1.145 meter lengte. De nieuwe verbinding is in totaal 6 kilometer lang. Het diepste punt ligt op 33 meter beneden NAP. De diameter van de nieuwe tunnel is circa tien meter en daarmee ongeveer gelijk aan die van de Westerscheldetunnel.

In de tunnel zijn verschillende systemen aangebracht om het verkeer veilig af te wikkelen en om incidenten tijdig te signaleren. Daarnaast hebben de betrokken hulpdiensten een intensief opleidings-, trainings- en oefenprogramma gevolgd. Zij maakten kennis met de tunnel, de beschikbare hulpmiddelen in en om de tunnel, de protocollen en de toekomstige operators.

Tijdens de oefening van vanmiddag, die rond 14.00 uur van start ging, kregen de betrokken hulpverleners en tunneloperators een scenario voor de kiezen waarbij sprake was van een flink verkeersongeval in de zuidbuis. Hierbij waren meerdere auto’s en een vrachtwagen betrokken. Ook was er sprake van rookontwikkeling, een vloeistoflekkage en verschillende personen die bekneld zaten in hun voertuigen. Twee betrokkenen kregen bovendien ruzie. Zij moesten door de politie worden aangehouden.

Vergunning
Om de openstellingsvergunning te verkrijgen was het nodig dat de hulpdiensten laten zien dat ze in geval van een incident adequaat op kunnen treden. De oefening van vandaag heeft aangetoond dat alle nieuwe procedures en afspraken ook in de praktijk werkzaam zijn. Wat dat betreft staat niets de opening van de nieuwe tunnel dus nog in de weg.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren