Weerbericht:
Enkele buien en eerst vrij veel wind. Morgen perioden met regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeer grote brand legt pand Kanaalstraat Souburg in de as

Toegevoegd: 26-11-2004, 22.57 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

OOST-SOUBURG - In de Kanaalstraat in Oost-Souburg heeft vrijdagavond een zeer grote brand gewoed.


Rond half tien kwamen bij de alarmcentrale in Middelburg diverse meldingen binnen over een brand in de Kanaalstraat in Oost-Souburg, de drukste winkelstraat van het dorp.

Daarop alarmeerde men de brandweer van Oost-Souburg. Al snel werd duidelijk dat het om een brand van enige omvang ging en zodoende alarmeerde de AC vrijwel direct "middelbrand". Dat zorgde voor de inzet van de tankautospuit 4531 en de hoogwerker 4551. Inmiddels waren omstanders het brandende pand in gerent om te kijken of er nog mensen in het pand aanwezig waren. Gelukkig was dat niet het geval.

Slechts tien minuten na de eerste alarmering gaf de brandweer het sein "grote brand". Inmiddels is het al kwart voor tien en de vlammen slaan metershoog uit het brandende pand. Op dat moment is overigens al duidelijk dat de brand niet woedt, in tegenstelling tot de eerste meldingen, in een winkelpand van "De Zeeman" maar in een textielwinkel en een naastgelegen reisbureau.

Op dat moment wordt duidelijk dat de brand zich ook heeft uitgebreid naar de volledige bovenverdieping en dat er dus ook van bovenaf geblust zal moeten worden. Daarom vraagt de brandweer ook de ladderwagen 4550 uit Middelburg ter plaatse voor assistentie van het blussen vanuit de lucht, dat op dat moment al gebeurde door middel van de hoogwerker 4551. Het is inmiddels tien voor tien en duidelijk is dat het een forse brand betreft die niet één, twee, drie geblust kan worden. Aan alle kanten slaan de vlammen uit de panden en gevaar voor overslag is groot. De aanval wordt van alle kanten ingezet en de brand lijkt zich enigszins naar binnen terug te keren.

Bij een brand stond een ambulance stand-by. Officieren van brandweer, politie en GGD waren aanwezig in een ter plaatse ingericht commandocentrum (4290). Vanuit dit commandocentrum werd in de loop van de avond opgeschaald naar "GRIP 1". Dit betekend dat ook de gemeente wordt betrokken bij het overleg. De burgemeester van Vlissingen, mevrouw A. Dok van Weele nam overigens persoonlijk een kijkje bij de brand die zich in haar gemeente voordeed.

2 minuten voor tien uur gaf de brandweer het sein "zeer grote brand". Met dranghekken is de omgeving afgezet. Bewoners van de Kanaalstraat, die niet hun huis in mochten, werden opgevangen in restaurant Bandoeng, eveneens gelegen in de Kanaalstraat.

Bij de brand kwamen veel vonken vrij. Die vonken beschadigden overigens ook enkele voertuigen in de buurt en resulteerde ook in een personenauto die aan de voorzijde al deels in brand was gevlogen. Met behulp van bergingsbedrijf Kuzee uit Vlissingen kon deze auto nog net op tijd van de vlammenzee worden gered. De berger heeft overigens ook diverse andere auto's weggehaald.

Door de brand staan het reisbureau en de textielwinkel op instorten. De schade aan beide panden is enorm. Veel panden in de omgeving hebben bij de brand behoorlijke rook- en waterschade opgelopen. Hoe groot de schade precies is, is nog niet bekend. Medewerkers van de Stichting Salvage hebben ter plaatse onderzoek gedaan naar het schadebedrag.

De exacte oorzaak van de brand is nog niet bekend. Politieonderzoek zal moeten uitwijzen waardoor deze enorme brand ontstaan is. De brand was overigens rond tien voor twaalf onder controle. Het nablussen van de brand heeft de gehele nacht geduurd.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren