Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
23 files van totaal 70 km

Vier veroordelingen vechtpartij Renesse

Toegevoegd: 13-05-2015, 15.22 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vier Duitse mannen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar zijn vandaag in Middelburg veroordeeld vanwege de grote vechtpartij op 12 april in het uitgaansgebied van Renesse.


De vier is openlijk geweld tegen onder meer politiemensen en beveiligers ten laste gelegd. Van hen is volgens de rechtbank vast komen te staan dat zij deel uitmaakten van een groep die openlijk geweld heeft gepleegd en dat zij een significante bijdrage hebben geleverd aan het geweld.

Van drie van de mannen is niet komen vast te staan dat zij zelf geweld hebben gebruikt. Zij krijgen vier maanden celstraf. Van de oudste van de vier verdachten is vastgesteld dat hij daadwerkelijk geweldshandelingen heeft gepleegd. Hij krijgt vijf maanden celstraf. Bovendien moeten de verdachten gezamenlijk aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 5000 euro.

Grote vechtpartij
Op 12 april bezocht een groep van ongeveer 70 Duitsers met een touringcar het uitgaansgebied van Renesse. ’s Nachts kwam het tot openlijk geweld waarbij ook politiemensen en beveiligers door leden van de Duitse groep werden belaagd. Eén van de politiemensen werd daarbij met een bierpul op het achterhoofd geslagen. Verder werd er onder meer geschopt, gestompt, geschreeuwd en heeft men zich als groep agressief opgedrongen, zo zegt de rechtbank. ,,Het was groot en gruwelijk geweld dat we nog nooit eerder hadden meegemaakt'', verklaarde een van de agenten tijdens de behandeling van de zaak.

"De rechtbank vindt dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan een forse vorm van openlijk geweld, onder meer tegen mensen met een publieke functie. Mede door de omvang van de groep voelden de slachtoffers zich in het nauw gedreven. Zij hebben dit incident als zeer levensbedreigend ervaren", aldus de rechtbank.

De officier van justitie had eerder voor alle vier de verdachten negen maanden gevangenisstraf geëist voor in groepsverband georganiseerde geweldpleging. Dat is volgens de rechtbank niet vast komen te staan. De rechtbank maakt bovendien onderscheid tussen de verdachten omdat alleen van de 33-jarige C. W. uit Strälen een medewerker van de Duitse justitie, is vastgesteld dat hij daadwerkelijk geweldshandelingen heeft gepleegd. De rechtbank weegt mee in de strafoplegging dat de verdachten alle vier een blanco strafblad hebben.

De behandeling van de overige zeven zaken is aangehouden voor onbepaalde tijd. Deze zaken zijn verwezen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren