Weerbericht:
Bewolkt, perioden met regen. Overdag zonnige perioden. Morgen buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Nieuw overleg over reorganisatie politie Zeeland

Toegevoegd: 24-04-2006, 23.47 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - Burgemeester K. Schouwenaar van Middelburg gaat opnieuw met de andere Zeeuwse burgemeesters overleggen over de reorganisatieplannen voor de politie. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) houdt vast aan die plannen, zo liet de bewindsman zaterdag weten tijdens zijn overleg in Utrecht met de korpsbeheerders van de politie. Die korpsbeheerders, en ook de meeste Zeeuwse burgemeesters, zijn in meer of mindere mate tegen die reorganisatie omdat ze vinden dat de lokale zeggenschap over de politie kleiner wordt. Remkes kiest voor een reorganisatie omdat hij meent dat de politie meer vanuit Den Haag aangestuurd moet kunnen worden.


In zijn plan gaan de 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politie Diensten op in één organisatie zodat de politie, aldus de minister, efficiënter, effectiever en flexibeler ingezet kan worden. In zijn opzet behouden de burgemeester en de officier van justitie wel het gezag op lokaal niveau over de politie. De lokale gezagsdriehoeken, waarin de burgemeester, de officier van Justitie en de korpschef de feitelijke inzet van de politie bepalen, blijven volgens de minister bestaan maar worden volgens een meerderheid van de Zeeuwse burgemeesters toch uitgehold omdat hun invloed kleiner wordt.

In het plan van Remkes stelt het regionaal politiebestuur, de burgemeesters en de hoofdofficier van justitie, het regionale politiebeleidsplan vast. Bij het opstellen van dat plan moet het bestuur inbreng vragen van de gemeenteraden in de regio. Op deze manier wordt volgens de minister de positie van de gemeenteraden versterkt. Het regionale politiebestuur bepaalt daarnaast ook hoe de politiesterkte wordt verdeeld in de regio.

Begroting
Remkes liet zaterdag ook weten dat het Zeeuwse politiekorps, en een aantal andere, definitief niet wordt geconfronteerd met bezuinigingen. Hij heeft 82 miljoen euro extra gekregen voor de politiebegroting zodat hij een andere reorganisatie door kan voeren. Remkes vindt dat sommige korpsen versterkt moeten worden omdat die met een grote werkdruk en veel criminaliteit worden geconfronteerd. Het gaat dan met name om de korpsen Utrecht, Flevoland en Limburg-Zuid.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren