Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie schoot terecht op 'bomvestdrager'

Toegevoegd: 12-06-2015, 20.20 uur - Update: 12-06-2015, 20.29 uur
De man bleek geen explosieven bij zich te hebben.
De man bleek geen explosieven bij zich te hebben.
© Foto: Rolf de Feijter / Provicom
Door: Rolf de Feijter

VLISSINGEN - Het OM concludeert dat de agent die op 26 oktober 2014 een man in zijn been schoot volgens de geldende regels heeft geschoten en dat er tevens sprake was van noodweer. De agent wordt niet vervolgd voor het schieten op de Vlissinger. De Rijksrecherche startte een onderzoek naar het vuurwapengebruik. 

Aan de politie werd op die 26 oktober gemeld dat er een man op de Koudekerkseweg tegen deuren van woningen schopte. Bij aankomst van de politie werd geconstateerd dat de man gedrogeerd of verward leek. Hij reageerde niet of heel traag op de verzoeken van de politie. Toen de man op straat in elkaar zakte, bezweet en met trillende oogleden, ritsten de agenten zijn jas open, en zagen een constructie die leek op een bomvest.

De agenten liepen weg van de verdachte met het vermeende bomvest en wilden een veilige afstand creëren voor henzelf en de omgeving. Daarbij zeiden zij tegen de man dat hij moest blijven liggen. De man stond echter op en liep op de agenten af en reageerde niet op bevelen afstand te houden. De agenten trokken toen hun wapen en waarschuwden de man dat er geschoten zou worden wanneer hij niet zou blijven staan.

De man bleef doorlopen waarna door twee agenten een waarschuwingsschot in de lucht werd gelost. Toen de man ook daarna nog bleef doorlopen, was dat aanleiding voor een van de agenten om gericht op de benen van de man te schieten.

De EOD kon uiteindelijk constateren dat de man geen explosieven bij zich droeg. Het vest wat de man droeg bleek een sportvest te zijn, wat bij sporttrainingen gebruikt kan worden, gevuld met gewichten. De kabels of draden die door de politie gezien zijn, bleken van zijn telefoon en koptelefoon te zijn.

De agenten die op de melding afkwamen en de situatie ter plaatse beoordeelden, voelden zich zeer onveilig door de mogelijke dreigende ontploffing. Bovendien kregen ze ook na de waarschuwingsschoten geen enkel contact met of reactie van de man. Het OM is van oordeel dat de agent die op de man schoot volgens de geldende regels schoot, en tevens handelde uit noodweer. De twee agenten die de waarschuwingsschoten losten, handelden ook volgens de geldende regels.

Zie ook:
Mogelijk explosieven bij verwarde man  (26-10-2014)
Man had geen explosieven bij zich   (26-10-2014)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Dre (6-6-2016 om 18:31)
@ Mikel Jijzelf. Als je gewoon normaal mee doet dan kom je niet in aanraking met de politie he. Zo moeilijk is dat niet hoor. Het is zelf vrij makkelijk. Probeer het eens! Groetjes
brave burger (31-5-2016 om 11:11)
@mikel "Wie beschermt ons tegen de politie?" Waarom moeten wij beschermt worden tegen de politie? Als wij ons gedragen zoals het behoort zal er zich nooit een situatie voordoen waarbij wij beschermt moeten worden.
mikel (1-5-2016 om 13:05)
noodweer maar wie beschermt ons tegen de politie
lezer (14-6-2015 om 21:10)
@Esther, de rijksrecherche doet onafhankelijk onderzoek en dat wordt goed gewaarborgd.
Esther (13-6-2015 om 12:19)
Ach,kom toch op .Dit is zoiets als de slager die zijn eigen vlees keurt,kreeg gewoon medelijden met die jongen op den duur.
Cookie-instellingen beheren