Weerbericht:
Wisselend bewolkt en enkele (winterse) buien
Verkeersinformatie:
Geen files

ROVZ: Aantal verkeersdoden is gestegen t.o.v. 2005

Toegevoegd: 26-04-2006, 09.17 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - Met tien verkeersdoden tot en met gisteren scoort Zeeland niet goed op het gebied van verkeersveiligheid. In diezelfde periode vorig jaar waren er vijf te betreuren, aldus secretaris H. Rhebergen van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). In 2005 kwamen in totaal 23 personen in het Zeeuwse verkeer om het leven. Precies evenveel als het jaar daarvoor. Of eind dit jaar wederom dat aantal gehaald kan worden, is volgens Rhebergen maar de vraag. Vorig jaar vielen met name in de maanden mei, juni en juli flink wat doden in het verkeer, zodat de aanvankelijke goede start van dat jaar na een paar ernstige botsingen teniet werd gedaan. De secretaris van het ROVZ durft dan ook niet vooruit te kijken omdat een flinke botsing, of het ontbreken daarvan, alle statistieken overhoop kan gooien. Wel weet hij dat die tien doden onder veelal verschillende omstandigheden zijn gevallen.


Ziekenhuis
Om de verkeersveiligheid echt te meten, kijkt Rhebergen dan ook liever naar het aantal gewonden die in het ziekenhuis belandden. Daar heeft hij te maken met veel grote aantallen en kan dan ook makkelijker de echte vorderingen zien.

In 2004 waren er 319 zogeheten ziekenhuisgewonden. De jaren daarvoor schommelde dat aantal rond de 370, zodat die daling van 15 procent met veel enthousiasme werd ontvangen door het ROVZ. Vorig jaar zette die daling door. Eind dat jaar waren 282 mensen één dag of langer in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een verkeersongeval. Wederom een daling, nu met 12 procent, aldus Rhebergen.

Die daling is volgens hem veroorzaakt door een combinatie van factoren. De scherpere controle door de politie, het aanpassen van de wegen, voorlichting en educatie. Vooral dat laatste zou volgens hem nu wel eens zijn vruchten af kunnen werpen. „Alle middelbare scholieren krijgen nu al jarenlang onderricht in verkeersveiligheid. Dat moet op een gegeven moment z’n effect hebben.“

Beleidsplan
In het beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland staat dat in 2010 het aantal ernstige verkeersslachtoffers met twintig procent gedaald moet zijn ten opzichte van de periode 2001 - 2003. Dat betekent maximaal 321 verkeersgewonden en doden, met als extra voorwaarde maximaal 24 doden.

Als naar vorig jaar gekeken wordt, is dat streefgetal reeds gehaald. Rhebergen heeft echter nog geen cijfers van de ziekenhuizen over het aantal verkeersgewonden dat dit jaar is gevallen. Hij weet dan ook niet of Zeeland nog steeds onder dat streefcijfer zit.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren