Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
65 files van totaal 254 km

Eis na fatale aanvaring: voorwaardelijke straf

Toegevoegd: 18-06-2015, 20.43 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Officier van justitie Rob Schoute heeft donderdag op de zitting van de rechtbank in Middelburg tegen zowel de 50-jarige K. Z. als zijn 44-jarige collega J. B. een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand plus en boete van 3500 euro geëist.

Beide Duitse schippers van de gastanker LRG Gas 86  worden verantwoordelijk gehouden voor het overvaren van het motorjacht Carnat op 12 augustus 2013 in het Kanaal door Zuid-Beveland. De opvarenden van dat jacht, een Hulster echtpaar, kwamen daarbij te overlijden. Beide mannen werd dood door schuld, maar dan op het water, ten laste gelegd.

De twee zeggen absoluut niets te hebben gezien of gehoord. Ze voeren op de automatische piloot en ontdekten pas dat er iets goed mis was toen de boeggolf er anders dan normaal uitzag. Dat ze niets hadden gezien kwam volgens de beide schippers mogelijk door de dode hoek.

Dat ze niets hadden gezien was voor de officier volstrekt onbegrijpelijk. Het was goed zicht en het jacht had zich per marifoon bij de verkeerspost gemeld. Ze moesten volgens hem dan ook zeker hebben geweten dat het jachtje voor hen voer. "Als je iets niet ziet, wil niet zeggen dat er niets is", hield hij het duo voor. Hij opperde dan ook heel voorzichtig de mogelijkheid dat er vermoedelijk sprake zou kunnen zijn geweest van een zekere gemakzucht in de trant van 'dat jachtje ziet ons wel en als wij eraan komen dan gaat dat jachtje wel opzij'. Alleen liep het beduidend anders af.

Uitspraak over twee weken.

Zie ook:
- Zeker twee doden in Wemeldinge (12-08-2013)
Bootje overvaren bij Wemeldinge (12-08-2013)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bertju (19-6-2015 om 11:48)
Het is belachelijk dat er zo een uitspraak komt, als je ziet hoe de recreatievaart zich bezig houd met regelgeving ze kennen de regels niet op het water en wat ze kennen past men veelal niet doelmatig toe en de omgang met het schip waar men mee vaart is ook niet van wat je noemt professioneel, velen hebben moeite om het te besturen omdat de kennis ontbreekt. Hoe moet men het eigenlijk formuleren: ( Rondvaren als een kip zonder kop, als kudde dieren...???)
Cookie-instellingen beheren