Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Kinderen krijgen zwemles in zee

Toegevoegd: 08-07-2015, 10.12 uur
De kinderen krijgen zwemles in zee tijdens het project 'C in zee'. De kinderen krijgen zwemles in zee tijdens het project 'C in zee'.
De kinderen krijgen zwemles in zee tijdens het project 'C in zee'.
© Foto: C in Zee
Door: Leo Wolterman en Jolanda van Belzen.

VLISSINGEN - Na een geslaagde pilot gaat binnenkort in Vlissingen een uniek programma van start, om kinderen een variant op het zwemdiploma C te laten halen in zee. Het project heeft de toepasselijke naam 'C in Zee' gekregen en wordt ondersteund door de lokale reddingsbrigades.

De lessen zullen worden gegeven op het Westduin strand tussen Vlissingen en Dishoek. Het initiatief komt van Jolanda van Belzen van Privé Zwemschool Westduin. Dit is een onderdeel van Bewegingsplein Westduin gevestigd te Golden Tulip Strandhotel Westduin. Samen met de reddingsbrigades uit Middelburg en Domburg is bekeken welke bijzondere aspecten er zijn bij het zwemmen in zee en welke extra veiligheidsmaatregelen er getroffen moeten worden.

Jolanda Van Belzen ontwikkelde samen met de reddingsbrigades het lesprogramma C in Zee. “Zelfs een kind met een A, B en C-diploma is niet klaar om in zee te zwemmen. Met zo een diploma leer je goed in het zwembad te zwemmen, maar het is niet te vergelijken met open water vaardigheden.”

Leo Wolterman, voorzitter van de Van Dixhoornbrigade ondersteunt dat. “Zwemles geven in zee is natuurlijk risicovoller dan zwemmen in een zwembad. Je hebt te maken met weersomstandigheden, stroming en troebel water. Dankzij allerlei voorzorgsmaatregelen kun je het risico tot verdrinken natuurlijk wel heel erg beperken.

Om de lessen veilig te laten verlopen dragen alle kinderen bijvoorbeeld een wetsuit. Zo gaan ze onderkoeling tegen. Ook krijgen alle kandidaten een zogeheten swimming safety device: een drijvend object om hun zichtbaarheid te verbeteren. Dit object kan tevens worden gebruikt om uit te rusten. Het oefengebied zal bovendien worden afgezet en ook zijn er reddingsmaterialen aanwezig zoals een rescue board; een speciale surfplank om gemakkelijk mensen mee te kunnen redden.”

Inmiddels is het lesprogramma gereed en op 22 juli zal de eerste les worden gestart. In zes weken zal een groep kinderen van 6,5 jaar en ouder in twaalf lessen worden klaargestoomd voor het zwemdiploma C in Zee, een variant op het bestaande C-diploma. Het initiatief is namelijk uniek in Nederland. Deelname is mogelijk voor kinderen die hun A- en B- en eventueel C-diploma hebben gehaald. De lessen worden gegeven aan groepjes van zes kinderen met 2 instructeurs. 2

Het diploma vervangt overigens niet het C-diploma dat wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden. Wie weet krijgt dit Zeeuwse idee landelijke navolging. ”C in Zee is niet alleen opgezet om zwemlessen aantrekkelijker te maken. Het lesprogramma draait namelijk ook om veiligheid. Niet voor niets zijn de reddingsbrigades al in een vroeg stadium bij het project betrokken. Zo leren de kinderen wat te doen als er een groot schip voorbij komt, wat de vlaggen betekenen en hoe lang je kan overleven in koud water. Hiervoor zal het voorlichtingsproject Veiligstrand.nl van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade worden gebruikt.

Het Veiligstrand-project is enkele jaren opgestart met juist dat specifieke doel voor ogen. Op een groot aantal basisscholen en kinderopvanglocaties is inmiddels voorlichting gegeven. C in Zee geeft Veiligstrand.nl nu dus een nieuwe dimensie. Want waar je je in een zwembad niet zo gauw zorgen hoeft te maken over stroming, grote boten en onderkoeling is dat aan het strand natuurlijk wel het geval. Al deze zaken zullen dan ook aan bod komen tijdens de zwemlessen op het Vlissingse strand. Wolterman: “Bij het reguliere zwemdiploma C is eigenlijk helemaal geen aandacht voor zwemmen in open water terwijl dat natuurlijk best wat bijzondere aspecten aan vast zitten, in het bijzonder op het gebied van veiligheid. De reddingsbrigade is daarom blij dat er op deze manier extra aandacht komt voor de gevaren van de zee.”

Wolterman zou daarnaast graag zien dat ook meer kinderen leren hoe ze zichzelf en anderen kunnen redden. “Wij leren kinderen vanaf zes jaar in zwembad hiervoor speciale technieken. En hoewel het gelukkig niet vaak voorkomt dat er in Nederland kinderen verdrinken zit een ongeluk in een klein hoekje. Weten hoe je dan moet handelen is volgens ons erg belangrijk en kan letterlijk levens redden.” Na de zomer zal het project samen met de reddingsbrigades worden geëvalueerd om te kijken of het project C in Zee nog moet worden bijgeschaafd. 

Voor meer informatie kunnen mensen een kijkje nemen op www.cinzee.nl. Ook kunnen zij zich op deze site aanmelden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
H. (12-7-2015 om 08:33)
Goed initiatief !
anja (9-7-2015 om 08:04)
Heel goed initiatief. De zee is zo gevaarlijk.
Nancy (9-7-2015 om 07:37)
De opzet en gedachte klinken mooi en veelbelovend. Veel succes met dit concept.
Pieter (8-7-2015 om 19:00)
Prima initiatief maar.... behoorlijk prijskaartje en lessen vallen middenin de vakantie , wij zijn 3 weken weg en missen dan 6 lessen , tip : maak het aantrekkelijker
mooi (8-7-2015 om 13:06)
Harstikke goed. Complimenten met dit initiatief.
Cookie-instellingen beheren