Weerbericht:
Perioden met zon en op de meeste plaatsen droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeuwse havens wapenen zich tegen terreur

Toegevoegd: 13-11-2003, 16.32 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)
VLISSINGEN - De Zeeuwse havens zijn in hoog tempo bezig te voldoen aan antiterrorisme-eisen. Dat betekent dat maatregelen moeten worden getroffen om te voorkomen dat via Vlissingen en Terneuzen goederen binnenkomen of worden verstuurd die niet in de gewone lading thuishoren. Het is de bedoeling dat Zeeland Seaports en de er gevestigde bedrijven op 1 juli volgend jaar klaar zijn voor het certificaat veilige haven.

Na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 hebben de Verenigde Staten strikte eisen gesteld aan havens van waaruit goederen naar de VS worden verscheept. Voor Internationale Maritieme Organisatie (IMO) was dat aanleiding om te komen met een standaard voor veilige havens. ,,Als je internationaal een rol wil spelen - en dat willen we - dan moet je eraan voldoen``, zegt waarnemend directeur Hans van der Hart van Zeeland Seaports. ,,We gaan de bedrijven in de haven binnenkort op de hoogte stellen van de eisen waar we aan moeten voldoen.``


Vooral voor bedrijven die goederen naar de VS verschepen, is het zaak aan de internationale standaard te beantwoorden. Van der Hart wijst erop dat het van belang is dat ook andere ondernemingen veiligheidsmaatregelen treffen. ,,Het gaat om de haven als geheel en trouwens alle bedrijven binnen de gebieden van het havenschap zijn min of meer op de haven georiënteerd.``

Het havenschap is van plan de Hogeschool Zeeland in de arm te nemen voor het geven van een instructieve cursus over veiligheidseisen aan bedrijven. Daarnaast wordt een beoordelingsteam gevormd met vertegenwoordigers van havenschap, politie, marechaussee, douane en brandweer dat de situatie bij bedrijven bekijkt. Onduidelijk is nog of dit team alle bedrijven bezoekt of zich beperkt tot steekproeven.

Een maatregel die mogelijk uit de antiterrorisme-eisen voortvloeit is het ontoegankelijk maken van openbare kades. Volgens Van der Hart zijn verreweg de meeste bedrijven al voorzien van een deugdelijk hekwerk. Het gaat er nu om dat ze ook kunnen aantonen dat niemand op het terrein komt die er niets te zoeken heeft. De situatie in Vlissingen-Oost leent zich er op termijn wellicht voor het hele havengebied te omsluiten met een hek en er drie toegangspoorten in te maken.

Het havenschap beraadt zich nog over de vraag is nog welke sanctie valt op te leggen - en wie dat moet doen - als een bedrijf niet aan de eisen voldoet.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren