Weerbericht:
Vandaag veel zon en zomers warm. Donderdag later regen- en (onweers)buien
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 8 km

Gewonden bij explosie centrale Borssele

Toegevoegd: 23-09-2015, 10.01 uur - Update: 23-09-2015, 11.28 uur
Door: Manfred Berrevoets

BORSSELE - Bij de kolencentrale in Borssele is vanmorgen rond 09.20 uur brand uitgebroken. Er zijn twee ontploffingen geweest in de biomassacentrale, welke een onderdeel is van de kolencentrale.


Er zijn volgens de Veiligheidsregio Zeeland vier gewonden met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. "Twee medewerkers zijn ernstig gewond en naar ziekenhuizen vervoerd. Twee andere medewerkers konden na behandeling naar huis", zo laat de Veiligheidsregio weten. Een woordvoerder van de EPZ sprak eerder over twee gewonden.

Er is er ook een traumahelikopter ter plaatse geweest maar deze is rond 10.50 uur zonder patiënt weer vertrokken. Rond 11.20 uur kwam er nog steeds rook uit het complex. Aan de buitenkant van het gebouw is beplating losgekomen. Er zijn twee blusvoertuigen en een schuimblusvoertuig uitgerukt ter ondersteuning van de bedrijfsbrandweer.

Er werd opgeschaald naar alarmfase 2. Hierbij heeft de bedrijfsbrandweer ondersteuning nodig van de overheidsbrandweer. Inmiddels is er afgeschaald naar alarmfase 1. Het schuimblusvoertuig van de brandweer is daarom weer terug naar de kazerne.

Biomassacentrale
Een woordvoerder van EPZ spreekt van een "ernstige explosie" in de biomassa–installatie. Biomassa is de verzamelnaam voor plantaardige (en soms dierlijke) stoffen die worden gebruikt voor elektriciteitsopwekking. Dat kan via vergisting, vergassing en - in het geval van EPZ - via bijstoken.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is EPZ vanochtend begonnen met het voorbereiden van de ontmanteling van de biomassacentrale. "De mensen waren aan het werk in het deel van de installatie waar de biomassa werd ontvangen en opgeslagen. Daarbij hebben zich twee stofexplosies voorgedaan", aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland is er schade aan het gebouw maar is nog onbekend hoeveel. Aan de buitenzijde is te zien dat enkele panelen loshangen. De brandweer is met warmtebeeldcamera's aan het onderzoeken waar nog eventuele brandhaarden zijn die afgeblust moeten worden.

Rampenoefening
Een geplande rampenoefening op de Westerschelde is kort afgebroken in verband met de explosie in de biomassacentrale. De hulpverleners leken nodig bij de centrale bij Borssele. De rampenoefening is inmiddels weer hervat.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren