Weerbericht:
Half tot zwaar bewolkt en een enkele bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Schip gezonken na aanvaring op zee

Toegevoegd: 06-10-2015, 04.37 uur - Update: 06-10-2015, 10.44 uur
Het Nederlandse vrachtschip 'Flinterstar' is gezonken.
Het Nederlandse vrachtschip 'Flinterstar' is gezonken.
© Foto: KNRM
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Diverse Zeeuwse reddingsboten zijn vanochtend vroeg uitgevaren na een aanvaring op de Noordzee iets noordwestelijk van Zeebrugge in België, nabij Blankenberge. In totaal zijn 12 personen gered. Voor zover bekend zijn er geen vermisten meer.


De aanvaring vond rond 04.00 uur plaats op zo'n 8 kilometer van de haven in Zeebrugge en ongeveer 10 kilometer van de kustplaats Blankenberge. Volgens Belgische journalisten zijn zeker 10 mensen te water geraakt. De Nederlandse Kustwacht zegt dat 12 mensen zijn gered en dat één van hen in onderkoelde toestand per helikopter is afgevoerd. Volgens de KNRM zijn de geredden 11 opvarenden en een loods.

Er werd direct een grote zoekactie gestart. Naast de drie Zeeuwse reddingsboten uit Breskens, Cadzand en Westkapelle zijn ook onder meer 5 Belgische sleepboten ingezet. Ook werd een Belgische reddingshelikopter ingezet. Rond 04.55 uur werd door de Zeeuwse hulpdiensten opgeschaald naar GRIP 2.

De botsing vond plaats tussen de 315 meter lange en 51 meter brede LNG-tanker 'Al Oraiq', varend onder de vlag van de Marshalleilanden en het Nederlandse vrachtschip 'Flinterstar' van 130 meter lang en 17 meter breed. Het Nederlandse schip maakte water en is inmiddels vrijwel volledig onder het wateroppervlak verdwenen.

De Westerschelde is volgens de Veiligheidsregio Zeeland in beide richtingen gedeeltelijk gestremd geweest. Er was namelijk enige tijd geen scheepvaartverkeer mogelijk in de vaargeul die langs België naar de Westerschelde loopt. Rond 07.40 uur kon de vaargeul weer worden vrijgegeven.

Olielekkage
Uit het gezonken vrachtschip lekt olie. De olie verspreidt zich volgens de Veiligheidsregio Zeeland in noord-noordoostelijke richting en koerst niet op de kust af. "De verwachting is dan ook dat de olie op korte termijn niet op de kust zal aanspoelen", aldus een woordvoerder. De oliebestrijding wordt door de Belgische autoriteiten op zee aangepakt en gevolgd door Rijkswaterstaat.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland had het vrachtschip geen gevaarlijke stoffen aan boord. De beschadigde tanker zal naar Zeebrugge worden gesleept. De ladingtanks zijn overigens niet lek geraakt.
Omstreeks 09.30 uur meldde de Veiligheidsregio dat er verder wordt afgeschaald en dat de GRIP 2 situatie is opgeheven.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
paul (6-10-2015 om 11:03)
Iedereen begrijpt tussen de regels door bootman dat ze hier referen aan lading. Niet aan 2 fles gas om te lassen en een jerrycannetje chloor voor waterbehandeling.
bootman (6-10-2015 om 07:45)
Haha een schip zonder gevaarlijke stoffen. donderstraal toch een end op man!
Henry (6-10-2015 om 06:04)
Men vergeet te melden dat het vissersvaartuig Kortgene 9 ook vier man uit het water gered heeft. Dank aan de KG -9.
Cookie-instellingen beheren