Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
113 files van totaal 412 km

Blaasactie bij schuurfeest in Kuitaart

Toegevoegd: 25-10-2015, 16.09 uur
Door: Manfred Berrevoets

KUITAART - Zaterdagavond hebben politie en Indigo bij het schuurfeest aan de Cathelijneweg in Kuitaart ruim vijftig jongeren onder de achttien jaar op alcohol gecontroleerd.


De blaasactie werd van 21.00 en 23.30 uur gehouden in het kader van de Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ en was gericht op het vaststellen of jongeren hadden ingedronken voordat men naar het feest ging. De controle vond dan ook plaats voor de kassa, waar ook de voorlichtingsbus van Indigo stond. Daar kon men voorlichting over alcohol krijgen en op de foto voor op de website van Indigo. De controle verliep in een leuke sfeer.

Het bleek dat tien jongeren (5 jongens en 5 meisjes) hadden ingedronken. Alle jongeren verleenden vrijwillig hun medewerking aan een blaastest. De tien jongeren hadden een waarde van hooguit 0,50 promille. Daarnaast bleek dat tweeëntwintig 18-jarigen en ouder (14 mannen en 8 vrouwen) reeds hadden gedronken. In deze leeftijdsgroep werden ook ruim vijftig mannen en vrouwen gecontroleerd. De hoogste meting in deze groep was 1.45 promillage.

In toenemende mate toont onderzoek aan dat alcohol zeer schadelijke gezondheidseffecten kan hebben voor jongeren. Jongeren raken snel onder invloed en lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico op alcoholvergiftigingen. Daarnaast lopen jongeren onder invloed van alcohol meer risico op (verkeers)ongevallen, presteren ze slechter op school, raken ze sneller betrokken bij agressie en vandalisme en hebben ze vaker onveilige seks. Steeds meer onderzoek laat ook zien dat alcohol schadelijk is voor het ontwikkelende brein van jongeren en dat jongeren die vroeg beginnen met drinken op latere leeftijd meer risico lopen op verslavingsproblemen.

Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van alcoholgebruik onder jongeren. Het stellen van duidelijke regels is een van de belangrijkste voorspellers van minder alcoholgebruik door hun kinderen. ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ geeft ouders dan ook mee één duidelijke regel te hebben: Geen alcohol onder de 18 jaar en na 18 jaar met mate.

In deze Zeeuwse campagne werken alle Zeeuwse gemeenten samen met GGD Zeeland, Indigo preventie, Politie Zeeland-West-Brabant en andere maatschappelijke partners om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren