Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval

Toegevoegd: 28-10-2015, 19.51 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Een 22-jarige man uit Bergen op Zoom is vandaag voor de rechtbank van Middelburg veroordeeld tot 180 uur taakstraf en een rijontzegging van zes maanden. De rechtbank vindt bewezen dat de man een verkeersongeluk heeft veroorzaakt waarbij een automobiliste om het leven kwam.


De man reed op 21 juni 2014 in Tholen als bestuurder van een personenauto. De man reed harder dan de toegestane snelheid. Uit onderzoek blijkt dat de auto van de man zich tijdens het ongeval op de andere weghelft bevond. Hij heeft de doorgetrokken streep overschreden waardoor hij in botsing is gekomen met de auto van het slachtoffer.

Uit het dossier en de behandeling tijdens de zitting is duidelijk geworden dat de aandacht van de verdachte kort voor het ongeluk is verslapt. De rechtbank is van oordeel dat de man door gedurende ongeveer 21 uur onvoldoende rust te nemen en daarna toch in zijn auto te gaan rijden het onnodige risico heeft genomen dat zijn aandacht tijdens het rijden zou verslappen. Hierbij komt dat de snelheid te hoog was en dat de man weinig rijervaring had.

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de ernst van het feit en de gevolgen daarvan. De verdachte heeft door zijn schuld een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij een persoon om het leven is gekomen. Hij heeft daardoor veel leed veroorzaakt aan de nabestaanden van het slachtoffer, zoals ook blijkt uit de slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank ook rekening met de jonge leeftijd van de verdachte, het oprechte berouw van verdachte, de mate van schuld en de omstandigheid dat de man zelf ook letsel heeft opgelopen. Vanwege de ernst van het feit vindt de rechtbank dat een geheel voorwaardelijke taakstraf niet voldoende is en moet ook een onvoorwaardelijke rijontzegging worden opgelegd.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar en een rijontzegging van twaalf maanden waarvan negen maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Zie ook:
- Eis werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval (14-10-2015)
- Dode bij botsing op brug Tholen (21-06-2014)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
lia (1-11-2015 om 19:22)
Geen respect meer voor andermans leven, men krijgt een taakstraf,,,, hoe is het mogelijk in deze maatschappij,,,,,,vind het toch niet gek dat nabestaanden stoelen gooien naar de rechter na de uitspraak.........wat een wereld wat een wereld.
W. Kruit (30-10-2015 om 10:42)
Henri, gaat het wel goed met u? U geeft zèlf aan dat u twee keer gepakt ben met te veel alcohol op achter het stuur van een auto. Mogelijk bent u zelfs al veel vaker zo op pad gegaan, zonder gepakt te zijn. U heeft dus al minstens twee keer bewust het risico gelopen een (dodelijk) ongeval te veroorzaken. Ik kan alleen maar constateren dat uw schadevrij rijden meer geluk dan wijsheid is geweest. Een kind weet, dat je met alcohol op, niet moet gaan rijden! Wat mij betreft mag de strafmaat voor Art 8 -zeker met recidive- fors hoger worden. En uitgerekend u maakt problemen over de strafmaat van iemand die doordat zijn aandacht even is verslapt, een dodelijk ongeval veroorzaakte?!
Biggetje (29-10-2015 om 13:24)
Dit is toch te zot voor woorden. Te hard rijden, een dodelijk ongeval veroorzaken en er dan vanaf komen met een taakstraf. Goed voorbeeld voor andere hardrijders. Een paar dagen een parkje aanharken en je kunt weer verder met je misdadige capriolen.
Ed (29-10-2015 om 10:44)
door dit soort straffen is er totaal geen respect meer in het verkeer ,geef dan niks. men is in nederland volwassen vanaf 21 jaar ,dus moet men ook verantwoording dragen als een volwassenen ,maar hier in Nederland verdraait men altijd de boel , de veroorzaker is altijd het slachtoffer en wordt in bescherming genomen.
Henri (29-10-2015 om 09:38)
Wat een %$$#@#&* die rechter !!! Ik kreeg 1200 euro boete in 2003 ben mijn rijbewijs 1 jaar kwijt geweest en 210 uur werkstraf voor 2 x 0.8 promille alcohol gepakt te zijn in halfjaar tijd ! Ik rijd al 24 jaar schadevrij en je praat hier over 5 biertjes.. Niet goed weet ik maar er was niks gebeurt en reed alleen toevallig controle binnen bah en als je iemand dood rijd krijg je minder straf ??????
Jan (29-10-2015 om 08:57)
Dit heeft niets meer te maken met straf ,het recht systeem klopt van geen kant hier in NL de ene krijgt geen straf de andere krijgt geld mee en als je een rol drop pikt bijv. dan ga je haast de bak in met TBS .het wordt tijd dat we een andere regering krijgen nieuwe regels en nieuwe wetten en dan een wet met geen EXCUUS en SORRY erin en ook rijden onder invloed met gewoon klaar zijn het zijn ook moordenaars ook met vier wielen net als te hard rijden klaar nooit meer op de weg.dus wij zoeken rechters met ballen en advocaten weg uit de rechtzaal dat zijn ook boeven
Cookie-instellingen beheren