Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Ziekenhuis onderdeel van rampenoefening

Toegevoegd: 10-11-2015, 13.17 uur
De oefening bij het ADRZ in Vlissingen. De oefening bij het ADRZ in Vlissingen.
De oefening bij het ADRZ in Vlissingen.
© Foto: Rolf de Feijter / Provicom
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen is momenteel onderdeel van een grootschalige alarmeringsoefening van de Veiligheidsregio Zeeland. Er wordt een zogeheten GRIP 3-incident nagebootst maar dat gebeurt met name systematisch, er is ter plaatse niet veel van de oefening te zien.


Doel van de oefening is volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio het testen van de hoofdstructuur van de crisisorganisatie. De test is om 13.00 uur begonnen met een gesimuleerde melding vanuit het ziekenhuis aan de Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland. Het gaat om een fictieve brand met explosie op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Deze gaat volgens het scenario gepaard met grote rookontwikkeling en mogelijk het vrijkomen van radioactieve stoffen.

Aan de test doen alle betrokken bij een GRIP3-situatie mee: de meldkamer, een Commando Plaats Incident (CoPI), het Regionaal Operationeel Team (ROT), een Gemeenschappelijk Beleidsteam (GBt) en de betrokken gemeente. Om de test zo realistisch mogelijk te maken is er op reguliere wijze, via P2000 gealarmeerd. De deelnemende functionarissen zijn niet vooraf ingelicht en voor hen is de gehele oefening een verrassing.

Verplicht
Alle veiligheidsregio’s zijn bij wet verplicht om jaarlijks een systeemtest te organiseren. De test geeft inzicht in de kwaliteit van de crisismanagementorganisatie in Zeeland. De Inspectie van Veiligheid en Justitie (VI&J) kijkt mee en gebruikt de resultaten om de minister van Veiligheid en Justitie een actueel beeld te geven over de kwaliteit van de crisisbestrijding in Zeeland op dit moment. Er wordt tijdens de oefening onder andere gekeken naar alarmering, opkomsttijden, opschaling, informatievoorziening en crisiscommunicatie. Ook de onderlinge samenwerking is een belangrijk element.

Op het terrein van het ziekenhuis is een CoPI-unit geplaatst. Vooraf hebben specialisten en medewerkers van het ADRZ een inhoudelijke bijdrage geleverd aan het realiseren van een zo realistisch mogelijk scenario. Tijdens de oefening is een aantal medewerkers betrokken bij het aanleveren van inhoudelijke informatie. In het ziekenhuis zelf is voor medewerkers en bezoekers niets van de oefening te merken: alles wordt gesimuleerd.

De oefening duurt nog de gehele middag.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren