Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 14 km

Politie gaat strenger controleren op fietsverlichting

Toegevoegd: 26-11-2015, 15.29 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De politie gaat op Walcheren binnenkort weer strenger controleren op het voeren van fietsverlichting. Dit is nodig, omdat er veel fietsers op de weg zijn die niet altijd even goed zichtbaar zijn voor hun medeweggebruikers, en dat kan levensgevaarlijk zijn.


Als fietser moet je ‘s nachts en overdag (als het zicht ernstig wordt belemmerd), een wit of geel voorlicht en een rood achterlicht aan hebben op je fiets. Fietsers kunnen ook losse lampensetjes gebruiken, maar ook die moeten dan wel aan staan. Deze losse lampensetjes zijn bij veel winkels voor een paar euro te koop. In de herfst en winter is die extra zichtbaarheid helemaal belangrijk, omdat het dan langer donker is.

Wees zichtbaar! Val op!
De verplichting om fietsverlichting te voeren heeft te maken met de zichtbaarheid en daarmee de veiligheid van de fietser in het verkeer. Fietsers vallen veel meer op bij overige weggebruikers en de kans op een ongeval wordt aanzienlijk verkleind.

Er zijn natuurlijk veel meer dingen die gedaan kunnen worden om als fietser op te vallen bij de mede-weggebruikers, zoals reflecterende strepen op kleding en/of fiets, of lichtgekleurde kleding dragen, maar de verlichting de fiets is wettelijk verplicht, dus daar wordt dan ook op gecontroleerd.

Bij het niet voeren van de juiste fietsverlichting riskeren fietsers een boete van maximaal 55 euro. Voor dat bedrag kun je als fietser een hoop losse lampensetjes kopen, dus doe je voordeel met deze waarschuwing, aldus de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Adje (30-11-2015 om 15:17)
@Fred je maak en grapje. Ik fiets ongeveer 12,00Kms per jaar en zie allerlei overtredingen op de weg. Veel weggebruikers maak fouten. Deze actie is van de politie om fietsers te waarschuwen van strenger controleren van fiets verlichting. Dragen van en hesje is gewoon niet werkbaar. En Fred bijna alle ongelukken in het verkeer zijn door menselijke fouten.
Leo (30-11-2015 om 10:24)
Goede actie, maar hopelijk ook blijvend en niet tijdelijk. Ook meteen controleren op gebruik smartphone op de fiets en fiks beboeten. Meerdere malen gezien dat ze zo op het scherm turen dat ze bijna onder een auto of vrachtwagen sukkelen. Ook het brutaalweg voorrang nemen op de fiets bij bijv. rotondes harder aanpakken....je schrikt je rot, elke keer weer. En ze kijken je nog hondsbrutaal aan ook...
Bezoeker (29-11-2015 om 11:44)
Dit moeten ze niet alleen nu doen maar altijd,zoveel fietsers zonder licht,snap niet dat de mensen zelf niet wijzer zijn,het is levens gevaarlijk. ook vind ik dat er meer naar automobilisten met kapotte verlichting gekeken moet worden,gevaar op de weg.
Pippa (28-11-2015 om 13:37)
Hoe vaak ik niet zie dat, er vooral veel jongeren, zonder licht rijden,maar ook de asielzoekers, weten deze mensen wel hoe gevaarlijk dat kan zijn? Ik denk het niet, bijna allemaal zonder licht, wel een fiets, maar geen licht hoe stom is dat??Ik denk dat ze daar nog veel moeten leren ,bij de organisatie!
W. Kruit (27-11-2015 om 22:18)
Y, dat zouden fietsers dan ook moeten doen. Het gebeurt zelden dat die hun hand uitsteken als ze afslaan. Regelmatig rij ik met de motor (en vroeger met de vrachtwagen) achter een fietser om die niet te hinderen als ik rechtsaf moet. En dan gewoon rechtsaf slaan zonder richting aan te geven. Ergerniswekkend is dan wel het juiste woord... Het zou allemaal een stuk beter gaan als alle weggebruikers zich een beetje gedisciplineerder zouden gedragen...
Y (27-11-2015 om 19:37)
Misschien is het ook fijn als alle automobilisten richting aangeven :) Ik ben het zeker eens dat alle fietsers licht moeten hebben. Maar soms wordt je bijna geschept omdat de fietser niet weet wat de automobilist geen richting aangeeft. Daar zou ook wel eens op gecontroleerd mogen worden. Soms is het lastig als fietser altijd licht te hebben, ik heb zelf mee gemaakt dat ik in 1 week 3 keer een nieuw licht moest aanschaffen omdat mensen het kapot trappen...
Cookie-instellingen beheren