Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 30 km

Waarschuwing gebruik wensballonnen

Toegevoegd: 28-12-2015, 22.46 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland waarschuwt voor het gevaar van wensballonnen. "Een prachtig verschijnsel, maar zeker niet zonder gevaar. Ze kunnen namelijk brand veroorzaken", zo schrijft de veiligheidsregio.


Een wensballon is een lampion die, net als de hete luchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Het gebruik van de ballonnen, die met name in de decembermaand en met de jaarwisseling vaak opgelaten worden, is volgens de wet gewoon toegestaan. Maar dat is volgens de brandweer niet zonder risico.

"Wensballonnen kunnen brand veroorzaken. Het zijn in feite ongeleide projectielen: eens opgelaten heeft men er geen invloed meer op. Een wensballon is bovendien een fragiel object dat snel kan scheuren of door de invloed van wind als open vuur op ongewenste plaatsen terecht kan komen", zo legt een woordvoerder van Brandweer Nederland uit.

Regels
De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft regels opgesteld voor het gebruik van dergelijke ballonnen. Zo mogen de ballonnen niet opgelaten worden als het harder waait dan 2 Beaufort, bij regen of zeer vochtige lucht (bijvoorbeeld bij mist) of een periode van droogte.

Verder mogen personen jonger dan 18 jaar de ballonnen niet oplaten en mag dat niet binnenshuis gebeuren. Verder mag er niets anders aan de ballon bevestigd worden dan de door de importeur bijgeleverde kaart. Ook is het niet toegestaan wensballonnen op te laten in de buurt van hoge objecten zoals bomen en huizen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
de klap op de pijl (1-1-2016 om 13:17)
Gelukkig dan maar dat de normale vuurpijl of vuurwerk geen brand kan veroorzaken en de naam "vuur"werk gekozen is om deze uiterst veilige producten wat spannender te maken voor de verkoop.
Terneuzenaar (29-12-2015 om 23:28)
@Rob, hoe groot is de kans dat Terneuzen van de kaart geblazen wordt als Dow ontploft? In Zeeuws Vlaanderen zitten teveel chemische goederen te wachten tot het eens mis gaat, over de gezondheid nog niet gesproken. Zeeland kent in verhouding de meeste miskramen van het land, voornamelijk rond de fabrieken, en dan ga jij je druk maken over een wensbalon die na 3 minuten in de lucht is opgebrand? Verbitterdheid ten top?!
mikel (29-12-2015 om 21:45)
niet oplaten in de buurt van bomen en huizen ok waar moet dat ding dan oplaten binnen in huis mag ook al niet daar zou ik nou nooit aan gedacht hebben maar waar om zou je dat ding binnen in huis aansteken en oplaten en voor rob ook al komt een wensballon neer op de dow of total zeeland de kans op een ongeluk dan is gewoon nihil ik heb daar lang gewerkt wat wel gevaarlijk is daar dat is onweer
-dirk (29-12-2015 om 14:52)
Nederland : niks mag tenzij het is toegestaan............regeltjeslandje
w (29-12-2015 om 11:12)
in vlissingen wordt in de buurt van de bloemenlaan ,elk jaar overjarig scheepsvuurwerk de lucht in geschoten. ook dit vuurwerk is heel erg gevaarlijk, komt brandend terecht op daken van huizen en in tuinen.
Rob (29-12-2015 om 10:50)
@Mikel, Getuige je reactie duidelijk dat je er weinig verstand van hebt... Wat denk je van het feit dat deze dingen mogelijk in een raffinaderij neerkomen (Total-Zeeland refinery) in Vlissingen-Oost of de chemische fabriek in Terneuzen (DOW) waar ze zeer strenge maatregelen hebben wat betreft 'open vuur'... komt er ineens zomaar een brandbom naar beneden gevlogen in een area waar je dat absoluut niet wilt hebben, de gevolgen kunnen desastreus zijn!! Deze zogenaamde wensballonnen worden dus kilometers ver mee gevoerd door de wind en landen dus ook op plekken waar ze beter niet kunnen landen. Ik zeg verbieden die hap!
Cookie-instellingen beheren