Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Acht arrestaties en ruim 300 incidenten

Toegevoegd: 01-01-2016, 16.38 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Rondom de jaarwisseling heeft de politie in Zeeland acht arrestaties verricht. De politie ging daarnaast op meer dan 300 uiteenlopende incidenten af. Drie minderjarigen zijn doorverwezen naar HALT. Eerder meldde de Veiligheidsregio Zeeland al dat de brandweer 122 keer moest uitrukken. De overgang van oud naar nieuw lijkt daarmee gemoedelijk te zijn verlopen.


Volgens districtschef Ronald Weydema van de politie vonden de meeste incidenten op Walcheren plaats: 148 in totaal. In de Oosterschelderegio ging de politie af op 100 meldingen en in Zeeuws-Vlaanderen betrof het 58 incidenten. Volgens Weydema zegt de spreiding van de cijfers niets over de ernst van de incidenten. “Vaak is er namelijk sprake van meldingen die te maken hebben met vuurwerk. We kunnen bovendien niet elke vuurwerkmelding rijden waardoor het totaal aantal binnengekomen natuurlijk hoger ligt dan het aantal meldingen waar we ook daadwerkelijk op af zijn gegaan”, aldus de districtschef.

Arrestaties
De arrestaties waren ongeveer net zo over de provincie verdeeld als de meldingen: Drie op Walcheren, drie in de Oosterschelderegio en 2 in Zeeuws-Vlaanderen. Volgens Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie (OM) was er met name sprake van arrestaties die verband hielden met openbare dronkenschap. Er waren twee arrestaties vanwege belediging. Verder werd iemand opgepakt voor het vernielen van een auto in Renesse.

In Vlissingen vond een mishandeling plaats waarvoor iemand is aangehouden. In Zeeuws-Vlaanderen werd bovendien een wildplasser aangehouden die zo verward was dat de politie een arts heeft ingeschakeld om hem te onderzoeken.

Snelrecht
Geen van alle arrestanten krijgt volgens Van Leeuwen te maken met het speciale snelrecht dat elk jaar rondom de jaarwisseling mogelijk is. “Er waren geen zaken die ernstig genoeg waren om zich hiervoor te lenen.” Bij snelrecht blijven de verdachten na hun arrestatie vastzitten tot hun zitting, kort na de jaarwisseling. De mensen die een politieagent beledigden kunnen rekenen op een forse boete. “Dan moet je toch denken aan gemiddeld 400 tot 500 euro. Heeft iemand zich al eerder schuldig gemaakt, dan kan zo'n bedrag nog verder oplopen”, zo legt Van Leeuwen uit.

Publieke taak
Er vonden drie incidenten plaats tegen mensen met een publieke taak. In Sas van Gent moest bijvoorbeeld een politieauto het ontgelden. Daar kwam zwaar voertuig onder het voertuig terecht. Hierdoor raakte de motorkap ontzet en sneuvelde de voorruit. Er zaten op dat moment geen agenten in het voertuig en niemand raakte gewond.

Weydema: “Dit moeten we niet willen. Dergelijke incidenten gebeuren namelijk niet per ongeluk.” Volgens de politiechef werd het vuurwerk gegooid vanuit een groep van circa 20 jongeren. Geen van hen is echter aangehouden. “Dat wil niet zeggen dat dit niet alsnog gaat gebeuren. We hebben de zaak namelijk nog in onderzoek”, aldus Weydema. Weydema is ook boos over de beledigingen. “Die agenten staan er voor de veiligheid van ons allemaal. We moeten af van dit soort gedrag.”

Tijdens de afgelopen jaarwisseling bleek ook dat burgers die proberen te helpen, bijvoorbeeld door een poging te doen een brandje te blussen, werden belaagd met vuurwerk. Dat gebeurde onder meer in de Meanderlaan in Middelburg. Volgens Van Leeuwen kunnen zij aangifte doen. “Als de daders zouden worden gepakt, dan zouden we in onze eis zeker meenemen dat de slachtoffers de hulpdiensten behulpzaam wilden zijn.”

Vernielingen
Tijdens elke Zeeuwse jaarwisseling wordt er ook weer voor vele duizenden euro's aan schade aangericht, veelal aan eigendommen van de verschillende gemeenten. De Middelburgse burgemeester Harald Bergmann, tevens voorzitter van het Zeeuwse districtscollege laat weten dat preventief optreden hierbij veel schade kan voorkomen.

“We halen nu vooraf al allerlei prullenbakken weg. Ook sluiten we parkeerautomaten af. Dat kost wel tijd, maar voorkomt veel schade die anders voor rekening van de gemeenschap komt.” Cijfers over de schade van deze jaarwisseling zijn er overigens nog niet. Pas later deze week wordt de balans opgemaakt. “Ook wordt de schade dan natuurlijk hersteld”, zo zegt Bergmann.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Gedoogbeleid
De Middelburgse burgervader laat verder weten dat de verruimde regels in Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland hun vruchten lijken te hebben afgeworpen. De gemeente Middelburg stelde namelijk een zone in waar op eigen risico te hard mocht worden gereden. Ook werd gedoogd dat brommers in Arnemuiden zonder uitlaat rond mochten rijden. Volgens Bergmann waren er 30 tot 40 brommerrijders op pad.

Middelburg koos voor het gedoogbeleid naar aanleiding van de ervaringen van de afgelopen jaren. Arnemuiden was lange tijd berucht om ongeregeldheden tijdens de jaarwisselingen. Bergmann: “De afgelopen jaren hebben we strakke regels gehanteerd. Die blijken nu niet meer nodig. Wel doen we veel preventief werk. Zo praten we met vertegenwoordigers van allerlei partijen om zo incidenten te voorkomen. Dat werkt en ik ben blij dat het nu zo goed gaat.”

Behoefte
Het Middelburgse beleid deed echter bij sommigen wel de wenkbrauwen fronsen, zo was onder meer op te maken uit reacties op deze website. Zo vroegen mensen zich af op het gedogen nu echt nodig was. Anderen vonden het juist vreemd dat alleen in Nieuw- en Sint Joosland te hard mocht worden gereden. Volgens Bergmann is daar wel een antwoord op te geven. “In deze twee plaatsen was behoefte aan ruimere regels. Elders in de gemeente Middelburg was deze behoefte er niet en daarom hebben we dit niet georganiseerd”.

Middelburg had trouwens, eveneens naar aanleiding van uitgesproken behoeften van inwoners, in Arnemuiden ook een openbare vuurplaats ingericht. Volgens Bergmann is daar niet veel gebruik van gemaakt. “Maar dat is niet erg. De brandjes die mensen zelf elders hebben gemaakt waren over het algemeen namelijk ook keurig afgebakend en leverden ook niet echt schade op.”

Zie ook:
Veel meer brandjes jaarwisseling dan vorig jaar (01-01-2016)
Overzicht brandjes jaarwisseling Zeeland (01-01-2016)
Diverse brandjes in Arnemuiden (01-01-2016)
Autobrand industrieterrein Middelburg   (01-01-2016)
Woning Goes zwaar beschadigd door brand   (01-01-2016)
Uitslaande brand pand Heinkenszand   (01-01-2016)
Brand Kromwegesingel Oost-Souburg   (01-01-2016)
Brandjes Westerscheldestraat Middelburg   (01-01-2016)
Felle autobrand centrum Middelburg   (01-01-2016)
GRIP 1 gaslekkage Axelsestraat Zaamslag   (31-12-2015)
Overzicht brandjes oudjaarsdag Zeeland (31-12-2015)
Buitenbrand Meanderlaan Middelburg   (31-12-2015)
- ​Autobanden in brand in Oost-Souburg   (31-12-2015)
- ​Rietkraag in brand in Vlissingen  (31-12-2015)
- ​Brand ondergrondse container Vlissingen   (31-12-2015)
- ​Brand coniferenhaag Kerkweg Waarde (31-12-2015)
- ​Veel rook bij brand zeecontainer Middelburg   (31-12-2015)
- ​Conifeer in brand bij woning Arnemuiden   (31-12-2015)
- ​Autobanden in brand Arnemuiden   (31-12-2015)
- ​Gewonde bij brand schuurtje Middelburg   (31-12-2015)
- ​Autobanden in brand in Arnemuiden (31-12-2015)
- ​Containerbrand Akkerlaan Arnemuiden  (31-12-2015)

Bekijk ook ons videojaaroverzicht 2015: Klik hier.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (2-1-2016 om 18:49)
Wat een treurig bericht als je dit leest 300 incidenten acht arrestaties in de wisseling van oud naar het nieuwe jaar 2016 te veel om op te noemen, wat is het jammer dat we ons niet realiseren wat dat aan kosten en ellende met zich meebrengt er zijn zoveel leuke dingen te bedenken die niet veel hoeven te kosten en wie gaat deze ellende weer betalen ik hoop dat er veel vergoed word door diegene die dit veroorzaakt heeft.
hartige kees (2-1-2016 om 12:40)
wist je dat als er in de kliko brand is, dat je die met een emmer water kan blussen, er zijn mensen die bellen wel gauw de brandweer, terwijl je een emmer water over kan gooien,
cor (2-1-2016 om 10:56)
Alleen door profs afsteken, de rest volledig verbieden zoals Groen Links wil. Wie betaald de kosten, zeker niet de veroorzaker van al deze ellende. Dit heeft niets te maken met gezellig oud en nieuw, maar rotzooi trappen. Keihard aanpakken deze aso's. Voor 18.00 uur geen vuurwerk? we leven niet in Utopia.
Johan (2-1-2016 om 05:07)
De gemeente Terneuzen heeft geen prullenbakken weggehaald bij ons in een park in de bomenbuurt. Alle prullenbakken (bij de voetbalkooi) zijn vernield. Na het vernielen van de prullenbakken begon een groep van zo'n 10 jongens Cobras te plakken tegen de glaasjes van de straatverlichting, waarop ik ze heb aangesproken, Politie heel de avond niet gezien en als ze een politieauto zien rennen ze toch allemaal weg.
cq (1-1-2016 om 23:56)
Wordt er nu een ding duidelijk stop met dat gedogen, onmiddelijk verbod op vuurwerk. Politie heb ze niet gezien in West Zeeuws Vlaanderen, knallen zo hard, nee dat is geen vuurwerk dat zijn projectielen daar zijn ze in een oorlogs gebied jaloers op. Ieder jaar weer het zelfde gevaar, de slachtoffers, ogen, handen, verbranding uit eindelijk als je pech hebt invalide blind enz ! En de overheid stond er bij en keer er naar Een week van tevoren zijn ze al bezig, klappen die je door geheel de gemeente hoort maar actie no, wat zijn we toch een dom volk wij allen bij elkaar ,compleet in slaap gesukkeld. In wat voor wereld leven wij uiteindelijk, kijk eens goed om uw heen!
Kneus (1-1-2016 om 23:20)
Oh... gemoedelijke jaarwisseling... lees in het bericht toch wat anders...
Cookie-instellingen beheren