Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

GRIP1: 'Windmolen kan omvallen of afbreken'

Toegevoegd: 04-01-2016, 12.57 uur - Update: 04-01-2016, 16.43 uur
Door: Roland de Jong

RITTHEM - De Veiligheidsregio Zeeland heeft maandagmiddag GRIP 1 afgekondigd voor problemen met een windmolen in industriegebied Vlissingen-Oost bij Ritthem.


De GRIP-situatie is rond 12.55 uur afgekondigd. Bij de Denemarkenweg is een windmolen op hol geslagen. De molen draait op dit moment nog rond. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland draaien de wieken van de molen te hard. "Doordat de rem van windmolen niet functioneert draait de molen door de wind en dat geeft nu problemen."

Volgens de woordvoerder was de windmolen buiten bedrijf. "Deze is gaan draaien, maar niet meer stop te zetten. De draairichting van de molen is ook niet te wijzigen." Er zijn monteurs aanwezig maar die kunnen niet bij de windmolen komen.

"Aangezien de rem van de molen niet werkt kunnen twee dingen gebeuren: de molen valt om of de wieken breken af. Dit zou gevolgen kunnen hebben binnen een straal van 50 meter rondom de windmolen. Dit gebied is dan ook afgezet en bedrijven zijn geinformeerd. Een deel van een bedrijf in de buurt is daartoe ontruimd", zo legt de Veiligheidsregio Zeeland uit. Het verkeer wordt omgeleid via de Engelandweg en het bedrijventerrein van de firma Verbrugge. De windmolen staat in de buurt van een spoorlijn. Daarom is ook deze uit voorzorg afgesloten.

Afgeschaald
Rond 14.05 uur is er afgeschaald naar GRIP 0. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland legt uit: "De reden dat er GRIP 1 werd afgegeven was dat de verwachting was dat mogelijk het energienetwerk zou kunnen uitvallen. Dit is niet aan de orde. De windmolen staat immers niet aangesloten op het energienetwerk."

GRIP 1
Bij een GRIP 1-incident is er coördinatie nodig tussen verschillende hulpdiensten. "Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (CoPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Het CopI richt zich op de bestrijding van het incident ter plaatse (bronbestrijding) en een mogelijk gering effectgebied", zo legt de Veiligheidsregio Zeeland op haar website uit.

Vanuit de brandweer zijn een verbindings-/commandowagen en een haakarmvoertuig met commandocontainer naar de Denemarkenweg gestuurd. 


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (4-1-2016 om 18:48)
Zeer slechte gegevens van windmolens wij leven in zo'n moderne tijd en zeker op technische gebied moet zo iets niet kunnen, er is maar een opmerking zeer slecht onderbouwt voor de vergunningen zijn afgegeven
Kneus (4-1-2016 om 18:21)
@j vd m: lekker onderbouwde opmerking... Er staan duizenden windmolens alleen al in Nederland en nu gaat het een keertje fout ja... Iets met kam en scheren
Ben (4-1-2016 om 18:09)
zo,n reactie kan je ook geven als er iemand met z,n fiets gevallen is. Lekker veilig die fietsen.
marco (4-1-2016 om 17:43)
lekker veilig zeg , te gek voor woorden dat deze niet net als een auto een extra rem / handrem heeft.
Mike (4-1-2016 om 17:36)
Ouwe zooi !! hoe oud zijn die niet !!! 30 Jaar of zo ..... tijd voor vervanging
R (4-1-2016 om 17:26)
Een windmolen die niet in bedrijf is en niet aangesloten op het elektranet????? Wat doet die subsidie molen daar dan. Ik ben ook tegen kernenergie en kolen maar deze dingen draaien op ons belastinggeld en leveren geen groene stroom alleen zwarte. Vanwege het in elkaar zetten, transport en afschrijving.
Cookie-instellingen beheren