Bemanning visboot dreef urenlang rond

Toegevoegd: 15-01-2016, 10.51 uur

De KNRM heeft de vissers naar Zeebrugge gebracht.
De KNRM heeft de vissers naar Zeebrugge gebracht.
1
© Foto: KNRM Breskens
Door: Roland de Jong

BRESKENS - De bemanning van de sportvisboot die vannacht werd gered voor de Belgische kust heeft daarvoor urenlang rondgedreven omdat zij geen contact kon maken met de hulpdiensten. Dat meldt het KNRM-station Breskens.

Volgens de KNRM waren de vissers donderdagochtend vroeg vanaf Neeltje Jans vertrokken om ver op de Noordzee te gaan vissen. Toen het 's middags harder ging waaien wilden de vier naar huis gaan, maar toen sloeg het noodlot toe.

"Waarschijnlijk draaide er iets in de schroef waardoor het bootje stuurloos werd", aldus de KNRM. De opvarenden waren op dat moment echter buiten marifoon- en GSM-bereik. In het steeds slechter wordende weer werd de boot een speelbal voor de golven. "De boot werd zelfs tegen boeien aangesmeten en tot overmaat van ramp brak ook de antennemast af."

Pas rond 23.15 uur lukte het de bemanning om alarm te slaan. Dat ging ook al niet gemakkelijk want halverwege het doorgeven van de positie viel de verbinding weg. Met maar een halve bekende noodpositie is de reddingsboot van Breskens uitgevaren, op zoek naar het bootje. Tijdens de eerste mijlen is het gelukt nogmaals contact te krijgen met de sportvisser in nood. 

De KNRM-boten van Breskens en Cadzand werden opgeroepen maar het was zulk slecht weer dat het niet mogelijk was om de reddingboot van Cadzand te lanceren. Op dat moment waren er immers windstoten met een kracht van 11 Beaufort. Naast de KNRM-boten werden ook een reddingshelikopter van de Belgische luchtmacht en een sleepboot naar het bootje gestuurd.

Een uur na de alarmering wist de KNRM de 12 meter lange visboot te bereiken. De golven waren ter plekke tot 7 meter hoog en alhoewel de helikopterbemanning iemand had afgezet op het bootje bleek het onmogelijk om de opvarenden veilig aan boord van de helikopter te krijgen.

De bemanning van de reddingboot is er uiteindelijk in geslaagd om de vissers en het bemanningslid van de helikopter aan boord te nemen. Eén van hen was gewond, een ander was zwaar onderkoeld. De vissers zijn daarom naar de marinehaven in Zeebrugge (B) gebracht alwaar de ambulancedienst gereed stond.

Er kon geen sleepverbinding met het bootje worden gemaakt. "De boot drijft richting Nederlandse kust en zal waarschijnlijk ergens aanspoelen", aldus de KNRM.

Zie ook:
KNRM redt bemanning sportvisboot  (15-01-2016)Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
zeeuws vlaming (15-1-2016 om 15:54)
gelukkig is het goed afgelopen, maar ik snap een klein puntje niet. de opvarenden zijn van boord gehaald, maar de boot, het bootje kon niet gesleept worden?? zal dus wel ergens aanspoelen.
Joos (15-1-2016 om 13:29)
Een geweldige prestatie van de mensen van de KNRM en SAR! Zelf ben ik enige tijd geleden donateur geworden, eigenlijk te laat omdat ik al jaren pleziervaarder ben. In het magazine lees ik welk geweldig werk zij doen, onbaatzuchtig met soms gevaar voor eigen leven. Ik zou dan ook iedereen die maar enogszins in de buurt van water woont (en wie is dit niet) willen oproepen het donateurschap te overwegen.
Cor van Leeuwen (15-1-2016 om 13:26)
Ongelofelijk dat ze met zulke weersverwachtingen zijn gaan varen op deze manier vraag je er gewoon om.
Jac (15-1-2016 om 12:04)
Die hadden dus duidelijk niet naar de weersberichten geluisterd. Ze mogen in hun handjes klappen dat het zo goed is afgelopen.
Bumper; (15-1-2016 om 11:20)
En dat er storm op komst was wisten ze niet? nee nooit van gehoord natuurlijk, gewoonweg een stelletje dommeriken, die het leven van de redders moedwillig in gevaar brengen. Bumper;