Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Sportvisboot aangespoeld bij Cadzand-Bad

Toegevoegd: 15-01-2016, 13.33 uur
Door: Rolf de Feijter

CADZAND-BAD - De sportvisboot die donderdag in de problemen raakte voor de Belgische kust is vanmorgen rond 09.30 uur aangespoeld op het strand bij Cadzand-Bad. De boot is inmiddels geborgen.


Volgens de KNRM waren de vissers donderdagochtend vroeg vanaf Neeltje Jans vertrokken om ver op de Noordzee te gaan vissen. Toen het 's middags harder ging waaien wilden de vier naar huis gaan, maar toen sloeg het noodlot toe.

"Waarschijnlijk draaide er iets in de schroef waardoor het bootje stuurloos werd", aldus de KNRM. De opvarenden waren op dat moment echter buiten marifoon- en GSM-bereik. In het steeds slechter wordende weer werd de boot een speelbal voor de golven. "De boot werd zelfs tegen boeien aangesmeten en tot overmaat van ramp brak ook de antennemast af."

Pas rond 23.15 uur lukte het de bemanning om alarm te slaan. Dat ging ook al niet gemakkelijk want halverwege het doorgeven van de positie viel de verbinding weg. Met maar een halve bekende noodpositie is de reddingsboot van Breskens uitgevaren, op zoek naar het bootje. Tijdens de eerste mijlen is het gelukt nogmaals contact te krijgen met de sportvisser in nood. 

De KNRM-boten van Breskens en Cadzand werden opgeroepen maar het was zulk slecht weer dat het niet mogelijk was om de reddingboot van Cadzand te lanceren. Op dat moment waren er immers windstoten met een kracht van 11 Beaufort. Naast de KNRM-boten werden ook een reddingshelikopter van de Belgische luchtmacht en een sleepboot naar het bootje gestuurd.

Een uur na de alarmering wist de KNRM de 12 meter lange visboot te bereiken. De golven waren ter plekke tot 7 meter hoog en alhoewel de helikopterbemanning iemand had afgezet op het bootje bleek het onmogelijk om de opvarenden veilig aan boord van de helikopter te krijgen.

De bemanning van de reddingboot is er uiteindelijk in geslaagd om de vissers en het bemanningslid van de helikopter aan boord te nemen. Eén van hen was gewond, een ander was zwaar onderkoeld. De vissers zijn daarom naar de marinehaven in Zeebrugge (B) gebracht alwaar de ambulancedienst gereed stond.

Zie ook:
Bemanning visboot dreef urenlang rond (15-01-2016)
KNRM redt bemanning sportvisboot (15-01-2016)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zeeuw (15-1-2016 om 18:25)
Een sportvisser gaat met dit weer niet de zee op of je moet suïcidaal zijn. Alle weervoorspellingen gaven zwaar af, ook die van België. Het resultaat is dat alle hulpdiensten er weer op uit moeten om deze sukkels te redden.
Fred (15-1-2016 om 15:03)
Het is natuurlijk ook ontzettend dom en onvoorzichten om met deze voorspelde weersverwachting zo ver uit de kust te gaan vissen. Voor hetzelfde waren er nu 4 gezinnen in rouw gedompeld.
f (15-1-2016 om 14:39)
Volgende keer maar gewoon om een haring op de markt? Wie betaald al deze acties trouwens? mvg,f
Cookie-instellingen beheren