Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 27 km

Politiecontroles tegen inbrekers en overvallers

Toegevoegd: 21-01-2016, 10.38 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De politie heeft woensdag verschillende controles gehouden in de provincie. De actie richtte zich vooral op woninginbraken, overvallen en straatroven, de zogenaamde WOS-feiten. Er werden verschillende opvallende en onopvallende eenheden, een helikopter en ANPR-auto’s ingezet. Ook hield de politie op verschillende locaties zogenaamde voetjes-acties.


De actie startte om 14.00 uur en eindigde rond 23.00 uur. Tijdens de controles werden bij twee bestuurders kleine hoeveelheden drugs in beslag genomen. Twee bromfietsers kregen een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en een gestolen fiets werd in beslag genomen.

In Sint-Jansteen, Hulst, Kapellebrug en Middelburg hield de politie zogenaamde voetjesacties. Om het aantal woninginbraken terug te dringen, houdt de politie het hele jaar door regelmatig dit soort acties waarbij bewoners alerter worden gemaakt op de risico’s van niet afgesloten ramen en deuren.

Ook in de wintermaanden vinden inbraken en insluipingen via openstaande ramen en deuren plaats. Daar waar ramen, deuren en schuren niet zijn afgesloten ontvangt de bewoner een geel kartonnen voetje met de tekst “Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn …” Uiteindelijk werden er alleen in Hulst (5) en in Middelburg (1) voetjes achter gelaten. De politie gaat dit soort acties de komende tijd vaker herhalen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
jans (26-1-2016 om 10:40)
Waar halen jullie experts deze wijsheid vandaan? Inbraken worden al lang niet meer 's-nachts gepleegd, juist eind van de middag en begin van de avond. @Peter dat is geen uitspraak van de HR maar van een politierechter, de HR heeft zich al meerdere malen uitgesproken over deze manier van controleren en dit gewoon goed bevonden. Als er zoveel politie gedurende 9 uur controleert en er worden 'slechts' twee bekeuringen geschreven voor een zwaar feit, wat heeft dat nog met cashen te maken?? Controleren op Roemeense busjes is etnisch profileren, ook dat is niet toegestaan. Of vergeten we de schilderswijk even? Zou niet in de schoenen van de politie willen staan, niets mag en burgers zeiken altijd!
Franky (22-1-2016 om 22:53)
@ Peter, Ben het niet geheel met je eens, maar toch.... Al heel wat jaren gebruikt de politie verkeerscontroles om "boefjes" te pakken. Dit wordt gedaan aan de hand van ANPR en gerichte controle tijdens de staande houding zelf. Niet heel lang geleden is er door de hoge raad in een specifiek geval besloten dat er een staande houding welke over ging in een aanhouding niet rechtmatig bevonden werd, dit gebeurde ten tijd van een dergelijke controle. De politie mag deze vorm van controle gewoonweg uitvoeren, het zijn namelijk verkeerscontroles. De politie gebruikt dit als excuus om aan hun quota te komen, wie schrijft die blijft. Gezochte boefjes zijn bijvangst en daar pronkt men dan mee. Deze controles heeft niets met anti inbraak te maken
Peter (21-1-2016 om 20:14)
De hoge raad heeft bepaald dat je niet iedere burger staande mag houden tenzij er ernstige verdenkingen zijn tegen een persoon. Tevens oordeelde de hoge raad dat deze controles een economisch doel beoogde en men niet iedere burger als verdachte mag beschouwen. Verder hekelde de hoge raad dat het geen gerichte actie was. Daardoor zijn deze controles omstreden en gaat de politie hier de fout in. Maar zoals gebruikelijk heeft de politie lak aan uitspraken van rechters. Tja ze geven het goede voorbeeld. Amsterdam is ooit begonnen met deze acties. Ik heb niets tegen een politie actie maar om nu te bekeuren om te cashen gaat mij een brug te ver en steun ik de uitspraak van de Hoge raad. Waar stopt dit?
kees (21-1-2016 om 18:47)
Inderdaad inbrekers opereren meestal s nachts. Dus als je overdag gaat controleren kom je ze niet tegen. De politie maakt zich weer belachelijk. En wat als je alt timmerman met een gereedschapskist met hamer schroeven en koevoet gecontroleerd word is dat strafbaar? Ze kunnen beter in de nachten controleren op busjes met Roemenen
wim (21-1-2016 om 18:29)
Gelukkig en dan eindelijk dat politie meer tijd krijgt zowel overdag en s, avonds tot 23,00 uur wat echt heel jammer is ik had liever gezien tot s, morgens 0500 uur want de echte inbrekers beginnen vrij laat maar laten we hopen dat de tijden nog wat meer uit gebreid mogen worden waardoor de pak kansen toe zal nemen maar begin is prima.
Franky (21-1-2016 om 16:12)
@Albert, Het gaat hier om woninginbraken en die worden in der daad grotendeels 80-90% overdag gepleegd. Dit komt omdat 80-90% van de mensen overdag werken en in de avond / nacht thuis zijn. In de nacht worden er grotendeels bedrijfsinbraken gepleegd, want ja, die zijn in de avond/nacht vaak gesloten. Iedereen aanhouden lijkt me wat overdreven, staande houden / controleren lijkt me een beter plan. ;-)
Cookie-instellingen beheren