Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 12 km

Eis celstraf vanwege dodelijke mishandeling

Toegevoegd: 25-01-2016, 16.33 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Heeft de 48-jarige K. C. uit het Belgische Haacht de 65-jarige Yersenaar D. de Jong dermate mishandeld dat deze enkele dagen later daaraan kwam te overlijden? Die vraag stond vandaag centraal in de Middelburgse rechtbank.


De Jong werd 8 maart 2015 's avonds zwaargewond aangetroffen op de parkeerplaats bij een café in Yerseke. De rechter zal zich moeten buigen over de vraag of De Jong is mishandeld of misschien toch gestruikeld en met zijn hoofd tegen een stoeprand is gevallen. Voor het Openbaar Ministerie (OM) is er maar één scenario en dat is de C. heeft geslagen waardoor De Jong achterover kwam te vallen met alle gevolgen van dien.

Het slachtoffer werd met ernstig hersenletsel overgebracht naar Rotterdam, waar hij later kwam te overlijden. Volgens het OM zou C. moeten worden bestraft met een celstraf van negen maanden waarvan drie voorwaardelijk. Ook zou hij 8.991 euro schadevergoeding moeten betalen.

C. kwam met op de bewuste zondagavond met zijn moeder het café binnen en het was gezellig. Totdat de stamgasten aanstoot namen aan zijn gedrag en de kastelein het raadzaam vond om de tent te sluiten. Volgens een verklaring zou De Jong geroepen hebben “Moet ik hem op z'n bakkes slaan?!”

Van wat er gebeurde toen iedereen buiten was lopen de lezingen uiteen: C. zou vlak bij zijn auto in zijn gezicht zijn geslagen en op de grond zijn gevallen. Er was nog een man bij. Er waren twee mannen bij. Men had hem wel zien slaan, en niet zien slaan. Een getuige die hem had zien slaan verklaarde later dat ze het toch weer niet had gezien. Ze hadden De Jong wel/niet zien vallen.

B. Vader, de raadsman van C. schetste het hele gebeuren als een 'heel tragisch ongeval', waarbij niemand kon vertellen hoe en wat er allemaal wel en niet was gebeurd. “De rode draad is dat er allemaal verschillende en ook tegenstrijdige verklaringen en lezingen zijn afgelegd. Gestruikeld? Neergeslagen? Niemand die het weet.” Hij meende dan ook dat er vrijspraak zou moeten volgen. Uitspraak 8 februari.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren