Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
65 files van totaal 254 km

Breskens klaar voor ontmanteling bom WOII

Toegevoegd: 26-01-2016, 13.05 uur
Door: Roland de Jong

BRESKENS - In Breskens is vrijwel alles in gereedheid gebracht voor de grote bomruiming die daar morgen plaatsvindt. Vanwege de bom moeten bijna 1.400 woningen worden ontruimd.


De bom werd op 14 december aangetroffen tijdens een zogeheten niet gesprongen explosievenonderzoek. Al vrij snel werd duidelijk dat de bom, een 1.000-ponder van Amerikaanse makelij uit de Tweede Wereldoorlog, niet direct ontmanteld kon worden. Dat gaat morgen dus alsnog gebeuren. Dat betekent echter wel een flinke klus.

Om de ontmanteling soepel te laten verlopen worden namelijk bijna 1.400 woningen ontruimd. Het gaat om de woningen en bedrijven in het gebied Nieuwesluisweg - Langeweg - Nieuwe Slikkenburgseweg. Betrokken bewoners, ondernemers en recreanten die hun (vakantie)woning, chalet of bedrijf moeten verlaten zijn hierover geïnformeerd. De politie is vandaag al druk met het bezegelen van woningen en caravans van diverse campings.

Twee knallen
De ontmanteling vindt in twee delen plaats. In eerste instantie zal namelijk alleen de ontsteker uit de bom worden verwijderd. Dat kan gepaard gaan met een kleine knal. Later op de dag vindt de definitieve vernietiging op een andere locatie plaats. Dit zal gepaard gaan met een luidere knal.

Als het explosief is vernietigd zal een nacontrole worden gedaan. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zal kijken of er geen (explosieve) restanten zijn achtergebleven op de springlocatie. Als dat niet het geval is, wordt het ontruimde gebied officieel vrijgegeven en kan iedereen terug naar zijn woning of bedrijfsgebouw.

Zie ook:
- Informatiebijeenkomst over bom Breskens (08-01-2016)
Ruiming vliegtuigbom Breskens eind januari (22-12-2015)
Vliegtuigbom gevonden op vakantiepark Breskens (15-12-2015)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
kees (26-1-2016 om 14:00)
En als het mis gaat, wordt het één knal op de eerste locatie.
Cookie-instellingen beheren