Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
20 files van totaal 84 km

Politie let op gebruik telefoon achter stuur

Toegevoegd: 28-01-2016, 15.59 uur
Door: Roland de Jong

GOES - De politie heeft de afgelopen dagen extra gelet op het gebruik van telefoons achter het stuur. In totaal werden 35 personen bekeurd.


De controles vonden dinsdag en woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur plaats op de A58 en de Deltaweg bij Goes. Zeven personen hielden hun mobiel vast om te sms'en of the whatsappen. De meeste bekeuringen gingen naar mensen die mobiel aan het bellen waren: 28 in totaal. In 6 gevallen ging het om chauffeurs van vrachtwagencombinaties.

Volgens de politie is het levensgevaarlijk om tijdens het rijden met andere dingen bezig te zijn. "In het drukke en vaak onvoorspelbare verkeer moet je als automobilist al je aandacht kunnen concentreren op de weg. Gebruik van elektronische apparatuur leidt de aandacht af. Voor je eigen veiligheid en die van anderen is het daarom beter tijdens het rijden niet te bellen of je navigatie te bedienen. En tv of DVD kijken achter het stuur is natuurlijk helemaal af te raden."

Bij de meerderheid van alle ongevallen en bijna-ongevallen speelt enige vorm van afleiding of onoplettendheid een rol in de drie seconden voorafgaand aan het (bijna-)ongeval. "Wanneer automobilisten er tijdens het rijden hun gedachten niet bij hebben, wordt hun reactietijd langer en vertonen ze afwijkend gedrag. Uit onderzoek blijkt dat telefoneren een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol", aldus de politie.

Sms’en heeft volgens een woordvoerder zelfs nog grotere gevolgen dan bellen. "Dit komt omdat hier meerdere types afleiding gelijktijdig plaatsvinden. Vooral de visuele afleiding is groot: automobilisten die tijdens het rijden sms’en spenderen 400% meer tijd met hun ogen van de weg dan automobilisten die niet sms’en. Bij het gebruik van de sms-functie blijken mensen langzamer te reageren op informatie en rijden ze langzamer, slingeren ze meer en kijken ze minder op de weg dan bij het gebruik van de belfunctie. Zij nemen hun omgeving minder goed waar en ook remmen ze later en harder, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jose (28-1-2016 om 23:46)
Ik maak heel kilometers en zie ook erg veel gezwalk op de weg. Soms durf ik niet eens een vrachtauto of een personenauto te passeren omdat ze, dan weer de vluchtstrook of de linkerbaan nodig hebben. De snelheid van deze zwalkende bestuurders neemt dan sterk af. Dan denk ik vaak; bestuurders, jullie hebben waarschijnlijk allemaal familie thuis en die willen allemaal dat jij weer veilig thuis komt. Ik wil dit ook! Ik denk ook wel eens aan te solliciteren als BOA zodat ik de bevoegdheid heb bestuurders te bekeuren. Zodat die ik het geld wat het mij kost om op mijn kleinkinderen te gaan passen, gewoon terug verdien.
W.F.M. Willemsen (28-1-2016 om 21:50)
+/- 3mnd geleden kleindochter geschept door z'n gek in Kluizen op de R4 (Belgie) als een wonder aan de dood ontsnapt, bekeuringsbedrag is veel te laag moet mijn inziens opgevoerd worden naar 1000,- euro vanwege zeer hoge gevaarzetting, want ze leren het toch niet!!!!!
bianca (28-1-2016 om 21:18)
Toevallig dit bericht! Gistermiddag op de weg tussen Nummer Een en Breskens kwam er een Belgische bestuurder in een Mercedes mij tegemoet alleen hij kwam op mijn weghelft terecht doordat hij het te druk had met zijn gsm. Op het allerlaatste moment toen ik op de claxon drukte ging hij terug op zijn eigen helft, maar dit was dan ook echt op het nippertje. Ik heb 5 minuten moeten bijkomen van de schrik. Ik hoop daarom dat dit flink aangepakt gaat worden en mensen gaan beseffen dat dit zo gevaarlijk is!! Flinke boetes geven!!!
R (28-1-2016 om 20:06)
Geen boete.Voor de een is het veel voor de ander niks.Gewoon verplicht dag verkeersslachtoffers bijwonen op de V.I.P plaats. Sta je gelijk te kakken voor al die mensen met enorm veel leed....
J.B (28-1-2016 om 19:56)
Als de politie ook eens ging contorleren in onopvallende auto's gaan ze 10 keer meer zien. ook make-up ,volledige documenten op het stuur,of andere verkeersafleidende praktijken. Als je 60000 km alleen in Zeeland aflegd ,zie je verdomd veel mongolen op de weg. Het is een wonder ,of oplettendheid van de andere dat er nog zo weinig gebeurd.
Michelle (28-1-2016 om 19:37)
Kortom: nog strenger letten op mobiel telefoneren. En dat telefoneren een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol is géén verstandige zet van de politie om dit te melden!
Cookie-instellingen beheren