Politie let op gebruik telefoon achter stuur

Toegevoegd: 28-01-2016, 15.59 uur

Door: Roland de Jong

GOES - De politie heeft de afgelopen dagen extra gelet op het gebruik van telefoons achter het stuur. In totaal werden 35 personen bekeurd.

De controles vonden dinsdag en woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur plaats op de A58 en de Deltaweg bij Goes. Zeven personen hielden hun mobiel vast om te sms'en of the whatsappen. De meeste bekeuringen gingen naar mensen die mobiel aan het bellen waren: 28 in totaal. In 6 gevallen ging het om chauffeurs van vrachtwagencombinaties.

Volgens de politie is het levensgevaarlijk om tijdens het rijden met andere dingen bezig te zijn. "In het drukke en vaak onvoorspelbare verkeer moet je als automobilist al je aandacht kunnen concentreren op de weg. Gebruik van elektronische apparatuur leidt de aandacht af. Voor je eigen veiligheid en die van anderen is het daarom beter tijdens het rijden niet te bellen of je navigatie te bedienen. En tv of DVD kijken achter het stuur is natuurlijk helemaal af te raden."

Bij de meerderheid van alle ongevallen en bijna-ongevallen speelt enige vorm van afleiding of onoplettendheid een rol in de drie seconden voorafgaand aan het (bijna-)ongeval. "Wanneer automobilisten er tijdens het rijden hun gedachten niet bij hebben, wordt hun reactietijd langer en vertonen ze afwijkend gedrag. Uit onderzoek blijkt dat telefoneren een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol", aldus de politie.

Sms’en heeft volgens een woordvoerder zelfs nog grotere gevolgen dan bellen. "Dit komt omdat hier meerdere types afleiding gelijktijdig plaatsvinden. Vooral de visuele afleiding is groot: automobilisten die tijdens het rijden sms’en spenderen 400% meer tijd met hun ogen van de weg dan automobilisten die niet sms’en. Bij het gebruik van de sms-functie blijken mensen langzamer te reageren op informatie en rijden ze langzamer, slingeren ze meer en kijken ze minder op de weg dan bij het gebruik van de belfunctie. Zij nemen hun omgeving minder goed waar en ook remmen ze later en harder, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan."Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
ikke (31-1-2016 om 14:48)
Helemaal niks in de handen, maar 2 handen aan het stuur, zowel in de auto als op de fiets. En doe ook maar eens wat aan het fietsen met paraplu. Tjonge jonge dat je ze lopend tegen komt met die dingen en ze je omverlopen is nog tot daar aan toen maar op de fiets?
Wim (31-1-2016 om 12:53)
Het is een kwaad dat niet meer te stoppen is,hoe hoog de boetes ook zijn,
Ben (31-1-2016 om 09:15)
Nu de fietsers nog.Gisteren in Middelburg een vrouwtje op de fiets,een klein jongetje op zijn fietsje naast haar,een kindje achterop bij haar op de fiets. Met een hand fietsen,want ze moest zo nodig bellen.Flink moeten remmen met de auto wat ze fietste als een blind paard de weg op.
John (29-1-2016 om 14:58)
35 op 2 dagen bekeurd????? Als men wil hebben ze er 35 per uur. Flinke boete geven (en desnoods GSM voor een week in beslag nemen). Door de hoge boete zijn de agenten ook weer terug verdiend door de staat en kan zelfs hun salaris naar boven zonder te moeten demonstreren.
ger (29-1-2016 om 14:32)
Zo, niet voor zijn tijd die controle, nu nog een aantal keer heb je er zo weer een berg, Gelijk uitbreiden naar de polder, boeren met die levensgevaarlijk grote tractoren bellen ook bijna constant en slingeren en maar doorgassen.
Henny (29-1-2016 om 12:04)
die 200 gsm gebruikers die ik elke dag tegenkom hebben ze nog gemist dan.