Weerbericht:
Vanochtend eerst plaatselijk mist
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 11 km

Nationale rampenoefening rond kerncentrale Borssele

Toegevoegd: 27-05-2005, 13.43 uur
Door: Roland de Jong & Provinciale Zeeuwse Courant
BORSSELE - Het is niet te hopen dat er ooit iets gebeurd, maar voor het geval dat wel zo mocht zijn is het natuurlijk wel goed om regelmatig te oefenen. Deze week werd rond de kerncentrale in het Zuid-Bevelandse Borssele een grote rampenoefening gehouden. Voor de buitenstaander was er echter weinig te zien, want de ramp speelde zich vrijwel alleen af op papier en men trainde dus niet de hulpverleners in hun optreden tijdens een eventuele ramp.


Burgemeester Gelok van Borssele werd 's ochtends ingelicht over het feit dat via de PZC meldingen binnengekomen zouden zijn over het feit dat er rookwolken zichtbaar waren vanuit de centrale. Direct daarop werd het calamiteitenplan ingezet en werden de burgemeesters van de omliggende gemeenten ingelicht. Ook moest contact worden opgenomen met minister Remkes van Binnenlandse Zaken en staatssceretaris Van Geel van Milieu.

De ramp had zich op dat moment nog niet direct in praktijk voorgedaan, een radioactieve wolk dreigde te ontsnappen, maar het gevaar was dus nog niet direct aan de orde. Later die middag ontsnapte de golf. Zowel in Zeeland als in Den Haag werden crisisteams gevormd. In totaal werden 1100 mensen ingezet tijdens de oefening.

Bestuurders in Zeeland en Den Haag zijn tevreden over het verloop van de Nationale Stafoefening Nucleair die gisteren is gehouden, hoewel niet alles vlekkeloos is verlopen. De oefening zal nog geëvalueerd worden, zodat de ervaringen kunnen worden gebruikt bij het verbeteren van de rampenbestrijding in Nederland. De evaluatie wordt deze zomer afgerond.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren