Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 8 km

'Spelen met nepwapen kan levensgevaarlijk zijn'

Toegevoegd: 11-03-2016, 09.35 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Buiten spelen met speelgoedwapens kan gevaarlijk zijn. Dat zegt de Nederlandse politie als waarschuwing op het toenemend aantal nepwapens dat zij op straat signaleert.


Speelgoedwapens die zo op echte vuurwapens lijken dat ze bedreigend overkomen, zijn op straat en bijvoorbeeld in de horeca en winkelcentra verboden. Desondanks treft de politie echter steeds vaker jongeren in de openbare ruimte aan die speelgoedwapens bij zich hebben die sprekend lijken op echte wapens. “In 2014 ging het nog om 125 incidenten, vorig jaar waren dit er al 140”, zo zegt een woordvoerder.

Volgens de politie komt het toenemende aantal incidenten voort uit in 2014 gewijzigde wetgeving. Sindsdien is de Nederlandse richtlijn bijgesteld naar de Europese. En die was ruimer. Daardoor zijn er in ons land nu nepwapens te koop die voorheen niet verkocht mochten worden. En die wapens zijn dus ook steeds vaker te zien in het straatbeeld.

Zeeland
Ook in Zeeland doen zich regelmatig incidenten voor met nepwapens. Vorige maand trokken agenten in Sas van Gent nog hun kogelwerdende vesten aan nadat jongeren waren gezien met imitatie-vuurwapens. In januari werd in Vlissingen nog een van niet echt te onderscheiden balletjespistool ontdekt bij een 16-jarige jongen. Hij werd aangehouden.

De politie is een voorlichtingscampagne gestart omdat de wapens, hoe goed de bedoelingen van de bezitter ook zijn, gevaar met zich meebrengen. “Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten”, aldus de woordvoerder.

In beslag nemen
Als in de openbare ruimte wordt gedreigd met een op een echt vuurwapen lijkend speelgoedwapen of als zo’n speelgoedwapen anderen schrik aan kan jagen, is het voorwerp verboden. De politie heeft dan voldoende reden om in te grijpen en het speelgoedwapen in beslag te nemen. “Alleen als het voor iedereen overduidelijk is dat het om spelende kinderen van jonger dan 14 jaar gaat, is dit soort speelgoed op straat niet verboden”, aldus de politie.

Voorkomen
“Zorg ervoor dat uw kinderen niet op straat rondlopen met op echte vuurwapens lijkende speelgoedwapens. Laat kinderen liefst alleen binnenshuis met dit soort speelgoed spelen. En hebt u zulk speelgoed gekocht? Let dan op dat de winkelier het speelgoedwapen voor u verpakt en het u in papier of in een dichte zak meegeeft”, aldus de politie.

“Let ook op of u een speelgoedwapen koopt dat is toegestaan. In winkels, op de markt of op de kermis mag u alleen goedgekeurde speelgoedwapens kopen of winnen. U herkent dit speelgoed aan de CE-markering en aan de verpakking waaruit moet blijken dat het speelgoed is bedoeld om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. Staat dit niet op de verpakking of op het speelgoedwapen? Dan mag de politie het speelgoedwapen in beslag nemen.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michelle (11-3-2016 om 15:48)
Sowieso dit "speelgoed" kopen voor je kinderen. Sporen de ouders wel helemaal?
Cookie-instellingen beheren