Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Celstraf geëist voor poging brandstichting

Toegevoegd: 11-04-2016, 17.46 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Tegen de 21-jarige T. van der B. uit Sint Maartensdijk is maandag een gevangenisstraf van drie jaar minus de acht maanden dat-ie al vast heeft gezeten geëist. Ook zou hij een schadevergoeding van 3.679 euro moeten betalen.


Van der B. heeft al duidelijk te kennen gegeven de schadeclaim van zijn slachtoffer, 1.063 euro, nooit van zijn leven te zullen betalen. Van der B, die zich tijdens de behandeling van zijn zaak - volgens hem - op advies van zijn raadsman op zijn zwijgrecht beriep wordt ervan verdacht dat hij op 15 mei vorig jaar geprobeerd heeft de woning van de moeder van zijn ex-vriendin in brand te steken en zijn ex langere tijd te hebben bedreigd.

Ook moest Van der B. zich verantwoorden voor het runnen van een hennepkwekerij over de periode april tot en met mei 2015 in Sint Maartensdijk. Aanleiding voor het gooien van de molotov-cocktail, brandbom of iets dergelijks was het feit dat-ie boos was op haar. In de bewuste avond hoorden haar ouders drie harde knallen, de ruiten sprongen, er waren vlammen en rookontwikkeling. De brand ging overigens vanzelf uit.

Daar waar van der B. niets wilde zeggen over de brand waren zijn 'vrienden' beduidend helderder: ze hadden hem opgehaald, ze reden naar Poortvliet, Van der B. stapte uit en toen hij terugkwam waren er duidelijk vlammen te zien. Ook over de ettelijke bedreigingen 1100 pagina's met Whatsapps tussen Van der B. en zijn ex, waarin ze elkaar onder meer voor rotte vis uitmaakten, had hij weinig te vertellen. ,,We konden niet buiten niet zonder elkaar en zo gingen we met elkaar om'',zei hij.

Voor wat betreft de hennepkwekerij beweerde hij slechts de katvanger te zijn geweest, door de huurwoning waarin werd gekweekt op zijn naam te laten zetten. Dat Van der B. 'iets mankeert', is volgens de deskundigen wel duidelijk, maar omdat hij zich door niemand wil laten onderzoeken en zeker niet door het PieterBaanCentrum, heeft de rechtbank weinig mogelijkheden om zijn persoonlijke omstandigheden te laten meewegen in het vonnis.

De rechter probeerde nog ettelijke keren om Van der B. toch maar tot een onderzoek over te halen, maar kreeg steeds nul op het rekest. De rechter uiteindelijk: ,,I rest my case''. De uitspraak is over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Goesenaar (11-4-2016 om 23:06)
Nog een vrij lichte eis, zoiets kan grote gevolgen hebben. Poging tot moord zou geen gekke aanklacht zijn. Immers als je een brandbom naar/in een huis gooit kan je zelf wel bedenken wat je daarmee aanricht. Boos zijn kan, maar zijn zat manieren om dat iemand duidelijk te laten merken (ook strafbaar) waarbij je niet zulle absurde risico's neemt.
Cookie-instellingen beheren