Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
16 files van totaal 76 km

CBS: Vorig jaar 21 Zeeuwse verkeersdoden

Toegevoegd: 21-04-2016, 15.23 uur - Update: 21-04-2016, 15.29 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal doden in onze provincie als gevolg van een verkeersongeval lag vorig jaar op 21. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmiddag bekend heeft gemaakt.


De meeste slachtoffers in 2015 waren mannen (9) en vrouwen (1) van 80 jaar of ouder. Deze groep vormde dus ongeveer de helft van het aantal fatale slachtoffers. Eveneens veel doden vielen er in de categorie 60 tot 70 jaar oud: 5 in totaal. Vrijwel alle slachtoffers waren overigens volwassenen. Volgens het CBS was er één dode in de leeftijdsgroep 15 tot 20 jaar. Daaronder vielen geen slachtoffers.

Stabiel
Het aantal fatale Zeeuwse verkeersslachtoffers lijkt redelijk onder controle. Het aantal is ten opzichte van eind jaren negentig (39 tot 53 doden per jaar) immers fors gedaald en schommelt nu al enkele jaren rond de 20. In 2014 was er wel een uitschieter: toen waren er volgens het CBS 33 doden.

Verschil
Het aantal doden dat het CBS noemt wijkt overigens af van het aantal dat het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) aanhoudt. Het ROVZ telde vorig jaar namelijk 15 dodelijke verkeersslachtoffers. Voor dat verschil is een duidelijke verklaring. Zowel het CBS als het ROVZ tellen slachtoffers van moord of zelfdoding niet mee maar het ROVZ laat ongevallen die niet aan het verkeer te wijten waren, zoals bij een medische oorzaak, buiten beschouwing. Het CBS doet dat dus niet.
 
Ongevallen worden overigens ook alleen meegeteld als er ten minste één rijdend voertuig bij was betrokken. Ongelukken die zich voordoen op een plaats die niet is opengesteld voor openbaar rijverkeer en ander verkeer tellen niet mee. Ook wordt iemand niet in de statistiek opgenomen als hij of zij na 30 dagen over meer na het ongeluk overlijd.

2016
Volgens het ROVZ zijn er overigens dit jaar al 4 verkeersdoden te betreuren: een 90-jarige vrouw, een 24-jarige man, een vrouw en een 54-jarige man. Cijfers van het CBS worden volgend voorjaar pas weer bekend.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren