Weerbericht:
Zonnig en in het zuidoosten zomers warm
Verkeersinformatie:
21 files van totaal 58 km

Zeker 10x identiteitsfraude via Facebook

Toegevoegd: 04-05-2016, 16.01 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De afgelopen twee maanden zijn zeker tien Zeeuwen het slachtoffer geworden van indentiteitsfraude via Facebook. Criminelen hebben via een digitale babbeltruc hun Facebookvrienden bestolen. De politie doet onderzoek.


Volgens de politie hanteren de internetcriminelen vaak dezelfde methode. "Zij maken een nepprofiel aan van een bestaand persoon. Vaak worden hiervoor gedeelde Facebookaccounts van stellen als uitgangspunt gebruikt. Stel dat het echte account bijvoorbeeld van ‘Arjan en Lena van der Maas’ is. Dan wordt er een nepaccount aangemaakt op naam van ‘Lena van der Maas’", zo legt de politie uit.

Vanuit het nieuwe nepaccount krijgen mensen die met de echte 'Arjan' en 'Lena' bevriend zijn vriendschapsverzoeken binnen, die vaak argeloos worden geaccepteerd. "Vanuit het nepaccount van ‘Lena’ worden dan chats over koetjes en kalfjes gestart."

Vouchers
"Op een gegeven moment wil ‘Lena’ haar man verrassen met een weekendje weg. Om te reserveren wordt gebruik gemaakt van vouchers die via iDeal betaald kunnen worden. Omdat ‘Lena’ niet wil dat haar man de verrassing via de afschrijvingen op hun gezamenlijke rekening ziet, vraag zij haar Facebookvrienden om de betaling voor te schieten."

Volgens de politie een effectieve en slimme truc. "Zo betalen mensen voor honderden euro’s aan vouchers. Als ze erachter komen dat ze in de maling zijn genomen, kunnen ze geen contact meer krijgen met ‘Lena’."

Deze vorm van oplichting vindt volgens de politie niet alleen in Zeeland plaats. "Ook in andere delen van het land zijn deze criminelen actief. Vertrouwt u de zaak niet? Zoek dan eerst op een andere manier contact met degene die het verzoek heeft gedaan."

Tips
De politie heeft nog wel wat tips voor mensen die willen voorkomen dat hun social mediaprofiel wordt gekopieerd door kwaadwillenden: "Scherm uw vriendenlijst af. U kunt de vriendenlijst onzichtbaar maken voor mensen met wie u  niet bevriend bent. Zorg er daarnaast voor dat het Facebook-account niet zichtbaar is voor gebruikers die niet bevriend zijn met u. Dit maakt het voor fraudeurs een stuk moeilijker uw profiel te kopiëren. Pas bovendien op met programma’s en apps zoals spelletjes die vragen om toegang tot uw Facebook-account. De instellingen hiervoor kunt u op Facebook veranderen."


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
W. Kruit (5-5-2016 om 11:00)
Wat is er eigenlijk mis met zo'n vriend of bekende even opbellen (op een bij jouw bekend nummer) om het verhaal te verifiëren, zonder het zgn. "geheim" direct rond te bazuinen?
Lianne (4-5-2016 om 22:57)
Als de politie hier al zo van op de hoogte is neem ik aan dat ze de persoon hier achter zo ondertussen al wel te pakken hebben !!!! het zou heel fijn zijn als iedereen zijn geld terug krijgt tips om het te voorkomen zijn niet meer van belang voor mensen die al geld kwijt zijn. en aan de onderstaande grapjassen die de gedupeerden hier ook nog eens belachelijk maken: ik hoop voor jullie dat je zelf nooit zoiets meemaakt, zou ook zomaar je oude opa of oma kunnen zijn die blij zijn om sociaal actief te kunnen zijn maar minder verstand hebben van zulk soort zaken. hou je ongein aub voor je en ga iets nuttigs doen ipv mensen belachelijk maken bah
Sjaakie (4-5-2016 om 19:33)
Zal mij niet gebeuren, die Facebook-handel komt nooit op mijn PC ! Je leest haast niets anders dan ongein over deze applicatie.
annie (4-5-2016 om 18:33)
haha wie hier intrapt...sorry hoor.
Mark (4-5-2016 om 18:25)
LOL wie trapt daar nou in ?
Bumper; (4-5-2016 om 16:59)
oplichters zijn het, dus gewoon vastzetten, eigendommen in beslag nemen tot de schade is betaald. Maar, ook zeer naïef van persoon in kwestie, denk nu toch eens na. Bumper;