Weerbericht:
Zonnig en in het zuidoosten zomers warm
Verkeersinformatie:
17 files van totaal 50 km

Verdachten HWS worden niet geplukt

Toegevoegd: 17-05-2016, 13.41 uur
Bij de inval eind 2011 werd flink wat materieel in beslag genomen.
Bij de inval eind 2011 werd flink wat materieel in beslag genomen.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft dinsdag, op verzoek van zowel het Openbaar Ministerie als de advocatuur de ontnemingsvordering tegen zeventien verdachten in de Kapelse drugszaak het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard. Hierdoor zullen zij niet worden 'geplukt'.


Eerder gebeurde dat al in de hoofdzaak, waardoor alle 29 verdachten voorlopig vrijuit gingen. Het OM is tegen die beslissing in beroep gegaan. In de bewuste zaak - de zaak Etenaken - gaat het om Hoogwerkerservice (HWS) in Kapelle, waar op 8 november 2011 de politie een inval deed. Daar, en op meerdere andere plaatsen, werden toen in totaal vijf mensen aangehouden en onder andere 35 voertuigen inbeslaggenomen.

Inmiddels gaat het om 29 verdachten en 29 zaken. Volgens het OM zijn het bedrijf en de personen betrokken geweest bij de handel in drugs, fraude en witwassen. Eén van de redenen waarom het OM haar recht op vervolging in de hoofdzaak heeft verspeeld is dat het onderzoek niet startte in maart 2011, zoals het OM stelt, maar veel eerder en dat nog steeds niet duidelijk was of het dossier compleet is en dat er talloze Bijzonder Opsporingsbevoegdheden zijn toegepast waarvan de aanvragen ontbreken.

Door dat alles heeft het OM zowel de rechtbank als de advocatuur niet volledig ingelicht en dus het recht op vervolging verspeeld. Wanneer het Hof de zaak inhoudelijk gaat behandelen is nog volstrekt onduidelijk. Nog steeds is het vijftig ordners dikke dossier niet compleet.

Als het Hof uiteindelijk een uitspraak doet, hebben zowel het OM als de advocatuur nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan. Dat de rechtbank nu ook het OM in de ontnemingsvorderingen niet ontvankelijk heeft verklaard is voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat dat in de hoofdzaak ook al is gebeurd.

Zie ook:
Verdachten drugs- en witwaszaak vrijuit (17-12-2015)
Meer zicht omvang drugs- en witwaszaak (30-01-2012)
Plantage in verband met grote zaak (13-12-2011)
Wapen en drugs gevonden bij inval (06-12-2011)
ROG doet inval in Vlissingen (05-12-2011)
Nieuwe arrestaties in zaak Kapelle (18-11-2011)
Verdachten Kapelle voorlopig nog vast (11-11-2011)
Grote vangst bij drugsactie Bevelanden (08-11-2011)
Forse inbeslagname bij inval Kapelle (08-11-2011)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
kees (17-5-2016 om 20:50)
Samengevat: het deugde bij HWS van geen kanten, maar omdat het OM er een puinhoop van heeft gemaakt, gaan de daders vrijuit. En als je niet uitkijkt, nog een schadevergoeding er achter aan.