Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 21 km

'Schatgravers' krijgen boete na opgraven helm WO2

Toegevoegd: 17-08-2016, 16.35 uur
Door: Roland de Jong

OOSTKAPELLE - De politie heeft dinsdag bij kasteel Westhove in Oostkapelle twee mannen bekeurd nadat zij een Duitse helm uit de Tweede Wereldoorlog hadden opgegraven.


De twee liep 's middags met een metaaldetector door het bos van natuurgebied De Manteling aan de Groeneweg. Volgens de politie hadden ze als doel 'schatten' te vinden maar werden ze betrapt door een wijkagent. In het bos is het namelijk niet toegestaan om te graven. Het gaat om een zogeheten Natura 2000-gebied waarbij recreanten alleen op de paden mogen komen.

De twee zouden volgens de politie hebben aangegeven al vaker met hun metaaldetector op pad te zijn geweest. Daarbij zouden ze ook al eens munitie en granaten hebben gevonden. Deze moesten toen door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk worden gemaakt. Desondanks gaven de twee aan niet op de hoogte te zijn van het graafverbod in het gebied.

Volgens de politie neemt het aantal meldingen over 'schatzoekers' in het gebied de laatste tijd toe. “Om die reden worden er geen waarschuwingen meer uitgedeeld, maar wordt er direct bekeurd. Bezitters van metaaldetectoren worden geacht te weten waar ze wel en niet mogen graven”, aldus de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Stanette (31-8-2016 om 13:42)
Als je ergen met je detector op pad wil moet je van te voren even uitzoeken of het daar mag. Er zijn zeker voldoende mogelijkheden daarvoor. De eigenaar van het gebied, een plaatselijke heemkundige vereniging, enz. En in gebieden waar is gevochten tijdens WO2 is er altijd kans op het vinden van munitie met alle bijbehorende risico's.
barend oostdorp (18-8-2016 om 21:12)
opzouten met die hobbyisten. sowieso niet buiten de paden wandelen. waarom zij wel? waar komen ze vandaan? en... levensgevaarlijk die lui. Goede actie van de wijkagent. Oostkapelle/domburg zuiver houden aub!!
Vlissinger (18-8-2016 om 12:33)
@André, jij hebt geen detector. @Jan B, dat levert geen geld op en is dus niet belangrijk! boetes uitdelen wel. Overigens staat er niet duidelijk aan gegeven wat wel en niet mag, zodat er juist boetes geschreven kunnen worden. Je moet Nederland wat beter leren kennen denk ik ;)
dr.acula (18-8-2016 om 07:26)
eerlijke hobbyisten worden gelijk bekeurt omdat ze te fatsoenlijk zijn om zich niet tegen de politie te agiteren en de portemonnee te trekken ,waarom is in Nederland geen officiële kaart of app waarmee je kan zien waar je wel mag graven of alleen met een vergunning per provincie .[ kunnen ze weer wat verdienen aan de minder mondige onder ons.]
Piet piraat (17-8-2016 om 20:43)
Iedere Nederlander hoort de wet te kennen, zeker in natuurgebieden gaan graven is iets wat je van te voren uitzoekt. Of ga je ook gewoon een weiland van een boer overhoop halen? Of de duinen aan 't strand? Boete geven want dat is nu eenmaal de wet, ben je. 't er niet mee eens, dan zorg je dat die wet aangepast wordt!
André (17-8-2016 om 19:06)
Laat die mensen lekker hun gang gaan met die detector, als er nog granaten liggen hadden ze die allang op moeten ruimen. Lekker graven, morgen ga ik daar ook heen met mijn detector.
Cookie-instellingen beheren