Weerbericht:
Bewolkt en af en toe regen, toenemende wind. Morgen buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Lekkage wagon rangeerterrein Sas van Gent

Toegevoegd: 16-09-2016, 12.34 uur - Update: 16-09-2016, 14.12 uur
Door: Roland de Jong

SAS VAN GENT - Bij het spoorwegrangeerterrein in Sas van Gent is vanmiddag melding gemaakt van het lekken van een gevaarlijke stof. De hulpdiensten kondigden GRIP 1 af.


Aan het begin van de middag werd alarm geslagen nadat bij het terrein aan het Stationsplein een druppellekkage was ontdekt bij een ketelwagon. Uiteindelijk bleek volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland dat maximaal de inhoud van een koffiebekertje was gelekt en dat de situatie wat dat betreft meeviel.

De hulpdiensten rukten na de eerste melding rond 12.25 uur met frink wat materieel uit. Brandweerwagens uit Hoek, Middelburg, Sas van Gent en Sluiskil gingen met spoed ter plekke. Er werd opgeschaald naar GRIP 1. Hierbij is sprake van een incident van beperkte afmetingen. Wel is er bij zo'n incident afstemming tussen de verschillende disciplines nodig.

Onduidelijkheid
De Koninklijke Marechaussee zette samen met de politie een behoorlijk ruim gebied rondom het Stationsplein af. Hierdoor vroegen omwonenden in het gebied zich af of zij niet moesten worden geëvacueerd. Al vrij snel bleek de situatie mee te vallen maar deze informatie werd niet met de omwonenden gedeeld, iets wat niet door iedereen werd gewaardeerd.

"Er is geen gevaar geweest voor de omgeving. Bij dergelijke meldingen worden uit voorzorg echter verschillende eenheden en disciplines gealarmeerd. Tevens wordt daarbij uit voorzorg ook een zo ruim mogelijk gebied afgezet. Inmiddels zijn alle afzettingen opgeheven", zo legt de Veiligheidsregio Zeeland uit.

Rond 13.30 uur arriveerden nog zeker vijf voertuigen met spoed. Het ging om eenheden van de incidentsbestrijdingsafdeling van ProRail. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland heeft ProRail een nadere controle uitgevoerd.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Franky (17-9-2016 om 22:19)
Grip 1 is zeker te begrijpen, zeker met zoveel verschillende hulp instanties. Maar wanneer bewoners vragen of een evacuatie niet noodzakelijk is, dan moet daar een passend antwoord op zijn en anders zorg je daar als hulpverlenende instantie voor. En dat het spoor dwars door Sas van Gent ligt is van de zotte, daar hoef je geen geleerde voor te zijn om dat te begrijpen. Laat de petrochemische bedrijven mee betalen aan een omlegging, het spoor is immers voor hen bedoeld.
sluiskillenaar (17-9-2016 om 11:32)
kwestie van tijd, tot het in sas van gent eens serieus fout gaat; dagelijkse transporten van gevaarlijke stoffen midden daar de woonkern, cargill aan de ene zijde, Rosier (kunstmestfabriek) aan de andere zijde. waar ging het fout, toen boerengat moest wijken voor Dow, sluiskil-oost voor de cokesfabriek, en de axelse sassing voor Yara? en sas van gent? och we houden ons rangeer-terrein gewoon midden in het woongebied... beetje vreemd, of ligt dat aan mij?
John. (16-9-2016 om 20:17)
Er is hier in het verleden al veel strijd geleverd met de instanties om dit treintraject te verleggen. maar helaas was iedereen Oost-Indisch doof. Nu 2016 is Sas van Gent de afvalput van Terneuzen geworden,dus waarom zouden ze zich in Terneuzen druk maken hierom. Naar de buitenwereld toe word gedaan of alles perfect is, maar in werkelijkheid laten ze flinke steken vallen naar de bevolking toe.
martin (16-9-2016 om 18:26)
het ging om koolwaterstof https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolwaterstof. dus ja Theo kan we degelijk giftig zijn als ik in een tank moet werken waar dit spul ingezeten heeft gezeten dan moeten wij ook gaspakken dragen.
AD. (16-9-2016 om 17:39)
Wat een overdreven reactie voor een paar druppels en bij elk pompstation word er dagelijks meer gemorst
Kaas (16-9-2016 om 17:20)
UN 2055 , dat is een spul waar je geen peukje bij moet opsteken. ( ok, toch al ongezond ) Een benzeen, hoewel niet giftig maar wel kanker verwekkend. Verbazend dat deze transporten worden toegestaan in deze hoeveelheden door een dorpskern.