Taakstraf voor dodelijk ongeluk N62

Toegevoegd: 26-09-2016, 18.32 uur

Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval is maandag in Middelburg tegen de 43-jarige vrachtwagenchauffeur R. K. Uit Nietkowiche (Polen) een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van anderhalf jaar geëist.

Het was in een reflex dat de 43-jarige chauffeur die 30 september vorig jaar op de Westerscheldetunnelweg vol op zijn remmen trapte. Het was te laat. De vrachtwagen knalde vol op de op de rechter weghelft bijna stilstaande personenauto en beide wagens vlogen in brand. De inzittenden van de personenwagen, een ouder echtpaar (hij 85 en zij 84) uit Oostburg kwam daarbij om het leven.

Tijdens de behandeling van de zaak vertelde de chauffeur dat hij zoals gewoonlijk in zijn spiegels had gekeken en plotseling de bijna stilstaande auto voor hem opdoemde. Verder stelde hij dat door onder meer de bocht van de weg en een viaduct het zich werd belemmerd. Waarom de personenauto daar vrijwel stilstond kwam ook door onderzoek niet boven tafel.

Volgens de dochter van de slachtoffers was haar vader een ervaren chauffeur en zeker niet iemand die op de weg door de aangepaste wegsituatie ter plaatse wat in de war was, zoals eerder werd gesuggereerd.

Volgens de advocate van R. was het ongeval nauwelijks te voorkomen geweest. Stoppen op een dergelijk weg is verboden en dat daar een héél langzaam rijdende auto reed was nauwelijks te voorzien geweest. Zij pleitte daarom ook voor vrijspraak en wees de rechtbank erop dat haar cliënt sinds het ongeval geen inkomen meer had.

De uitspraak is op 10 oktober.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cerebrus (27-9-2016 om 15:30)
Complete waanzin, deze fopstraffen. De chauffeur heeft willens en wetens 2 mensen vermoord. Dan moet je maar op de weg letten en niet met andere zaken bezig zijn, en voldoende afstand houden. En dan al dat gedraai en gelieg dat hij zogenaamd in z'n spiegels had gekeken. Ja daar heb je 5 minuten voor nodig zeker.
Ger (27-9-2016 om 11:12)
Erg triest, dit ongeval. Maar de straf voor de chauffeur vind ik ook erg triest. Een auto die bijna stilstaat zonder waarschuwingssignalen is gewoon een gevaarlijke situatie. Mensen die behoorlijk op leeftijd zijn en volgens de dochter een ervaren chauffeur......waarom had deze man dan geen alarmlichten aan? Misschien onwel geworden? In ieder geval betreft het hier een noodlottig ongeval en deze chauffeur moet dit vreselijke ongeval zijn hele leven met zich mee dragen.Dit is op zich al straf genoeg en de bejaarden treffen in deze ook zeker blaam. Laat deze chauffeur alsjeblieft zijn leven weer kunnen leven en geef hem in ieder geval zijn rijbewijs terug!
AH van M (27-9-2016 om 09:37)
Aaah wat erg die man geen inkomen had... Kom op zeg ! Ik ben vreselijk boos, ik krijg voor 2 x 0.8 promille alcohol ( zonder schade en 26 jaar rijbewijs ) 1 jaar rijontzegging en 2200 euro boete en 220 uur werkstraf omdat ik als truck-chauffeur had gedronken in prive-tijd en niet te hard reed en geen ongeval veroorzaakte maar gewoon een controle inreed en net boven de limit blies en ik ben baan kwijt geraakt en kwam ook zonder inkomen te zitten en toen vond niemand mij zielig ! Maar als je iemand dood rijd krijg je minder straf ?????????????
kees (27-9-2016 om 09:29)
Dat de chauffeur na het ongeluk geen inkomen meer had, is niet relevant voor de schuldvraag, tenzij je vind als advocaat dat de chauffeur wel (deels) schuld had, maar al genoeg gestraft is. En dan vraag ik me ook af waarom de chauffeur geen werk meer heeft. Heeft hij een trauma opgelopen als gevolg van het ongeluk, of heeft hij al meer op zijn kerfstok, dat geen bedrijf hem meer wil hebben?
AD. (26-9-2016 om 22:59)
Wat een straf weer na zo.n ongeval want dit had voorkomen kunnen worden want er is geen bocht in de weg daar en een viadukt kan het zichtveld niet belemmeren lijkt mij en het is toch wel erg dat hij geen werk meer heeft stelt de advokaat maar die hoor ik niet over de nabestaanden praten..Als je iets steelt uit een winkel wat bijna geen waarde heeft krijg je 240 uur werkstraf.