OM: 'Kapellenaar waste bijna twee ton wit'

Toegevoegd: 06-10-2016, 19.24 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tegen de 41-jarige Kapellenaar E. T., die ervan wordt verdacht 199.061 euro te hebben witgewassen is donderdag in Middelburg een taakstraf van 100 uur geëist. Tegen twee anderen werden celstraffen van twaalf en negen maanden geëist.

Volgens T. had een bevriende relatie hem contant geld gegeven en verzocht voor dat geld rijst te kopen. De rijst was bestemd voor Afrika. Samen gingen ze naar de bank, zetten het op een rekening en T. maakte het geld over naar de leverancier van de rijst. Voor zijn medewerking zou hij circa 8.000 euro krijgen. Dat het allemaal cash ging, was voor T. niet zo vreemd, zei hij. Enkele bedrijven in Goes leverden ook spullen aan Afrikanen en kregen eveneens contant betaald.

De twee verdachten tegen wie celstraffen werden geëist zijn de 43-jarige uit Sierra Leone afkomstige A. B. en de even oude M. J. uit Angola, beiden voormalig inwoner van Goes. T. kwam bij justitie in beeld naar aanleiding van een verzoek van Noorwegen om een onderzoek in te stellen naar B. Immers: regelmatig kwam er uit Afrika via koeriers drugs Noorwegen en Zweden binnen en ging er geld via dezelfde route retour.

Om onderschepping van het geld van Europa naar Afrika te vermijden werden er onder andere door B. goederen gekocht en contant afgerekend met het drugsgeld. De goederen gingen richting Afrika en werden daar weer verkocht. B. werd in 2010 in België veroordeeld tot vijf jaar cel voor leiding geven aan een criminele organisatie,witwassen en drugshandel.
 
Uitspraak 20 oktober.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Terneuzense (6-10-2016 om 21:42)
Lucratieve bezigheid inderdaad dat witwassen , 2 1/2 werken slechts en een flink centje verdienen. De wereld op zijn kop wederom fijne rechtspraak hebben we toch.
Nokdok (6-10-2016 om 20:21)
100 uur werkstraf, 8k verdiend.. 80 euro per uur is lekker vedienen. Lekker signaal van Justitie (wederom)