Weerbericht:
Wisselend bewolkt en enkele (winterse) buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Taakstraf voor veroorzaker dodelijk ongeluk N62

Toegevoegd: 10-10-2016, 18.04 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De vrachtwagenchauffeur die op 30 september 2015 op de N62 in Terneuzen een dodelijk ongeval veroorzaakte krijgt 240 uur werkstraf en 1,5 jaar rijontzegging opgelegd. De rechtbank volgt daarmee de eis van de officier van justitie. Bij het ongeval kwam een ouder echtpaar om het leven.


Volgens getuigen benaderde de vrachtwagen de auto van de slachtoffers over enkele honderden meters zonder snelheid te minderen, terwijl de personenauto zichtbaar heel langzaam reed of stilstond. De vrachtwagen van de verdachte leek niet af te remmen en botste op volle snelheid achterop de auto. Uit een reconstructie blijkt dat de vrachtwagenchauffeur waarschijnlijk pas begonnen is met remmen op het moment van de aanrijding.

Volgens de verdachte keek hij in de aanloop naar het ongeluk ongeveer twee seconden in zijn zijspiegels om te controleren of de zeilen van zijn oplegger nog goed vastzaten. Toen hij zijn ogen weer op de weg richtte, zag hij dat er 'vanuit het niets' een auto voor hem op de weg stilstond. Op dat moment heeft hij in een reflex op de rem getrapt. Hij kon echter niet meer voorkomen dat hij tegen de auto aanreed, aldus de vrachtwagenchauffeur.

De vrachtwagenchauffeur heeft naar aanleiding van het ongeval zijn bedrijf moeten sluiten. De rechter vindt dat van een beroepschauffeur met een zwaar voertuig extra voorzichtigheid en alertheid mag worden verwacht. De rechtbank oordeelt daarom dat de verdachte door zijn aanzienlijk onvoorzichtig en onachtzaam rijgedrag 'aanmerkelijke schuld' heeft aan het ongeval.

In haar vonnis neemt de rechtbank de grote gevolgen van het ongeval in acht, met name die voor de dochter van de slachtoffers.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Papieren tijger (11-10-2016 om 17:58)
Wanneer komt er een verplichte voortgezette rijopleiding en tussentijdse evaluatie voor alle vrachtwagenchauffeurs? Om de haverklap rijden ze achter op files. Wel eens gezien hoe weinig afstand ze tot elkaar houden? Bijna elke week is het raak op de snelwegen overal in Europa doordat de heren (niet alleen de goedkope krachten uit Oostblok) niet opletten doordat ze met andere dingen bezig zijn. Daar ligt de oorzaak. Invoeren puntenrijbewijs is de enige oplossing maar dat levert de staat minder centen op. Daarom blijft men hardleerse overtreders liever beboeten. @Vlissinger: lekker makkelijk, dat omkeren van dader en slachtoffer...
Vlissinger (11-10-2016 om 11:32)
Wanneer komt er een verplichte cursus voor mensen boven de 65? elke 5 jaar een herkeuring voor het verkeer? Dit is dagelijkse kost... ouderen die zomaar stilstaan of nog niet de helft van de vmax rijden..
Cookie-instellingen beheren