Zeeuwse MIRG naar brand haven Antwerpen

Toegevoegd: 20-10-2016, 16.55 uur - Update: 20-10-2016, 17.13 uur

Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De Zeeuwse ploeg van de Maritime Incident Response Group (MIRG) is opgeroepen om te helpen bij het bestrijden van een grote brand aan boord van een schip in de haven van Antwerpen (B).

In de nacht van woensdag op donderdag brak even voor twee uur brand uit aan boord van het Panamese autotransportschip Silver Sky. Aan boord van het schip bevinden zich tweedehands auto's bedoeld voor de export naar Afrika. De 24 opvarenden zijn ongedeerd van boord gehaald.

Het vuur heeft zich inmiddels uitgebreid naar twee andere dekken. Er zijn onder meer boten met waterkanonnen ingezet om de brand te bestrijden. De brandweer liet vanochtend aan de Belgische omroep VRT weten niet veilig bij de brandhaard te kunnen komen. Daarom kon alleen vanaf de buitenzijde worden gekoeld met de waterkanonnen.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland gaan de Zeeuwse MIRG de Belgische brandweer ondersteunen met behulp van het zogeheten Cobra-blussysteem. "Cobra is een geavanceerd blussysteem met een bluslans, waarmee branden in een afgesloten ruimte kunnen worden bestreden zonder die ruimte te betreden. De lans van de Cobra creëert een gaatje in de wand van een schip. Door het gaatje spuit de lans vervolgens onder hoge druk een waternevel naar binnen, die de temperatuur in een ruimte afkoelt en de brand kan blussen", zo legt een woordvoerder uit.

De Zeeuwse MIRG is gehuisvest in de Vlissingse brandweerkazerne en maakt onderdeel uit van een samenwerking met hulpverleners uit België, Engeland en Frankrijk: MIRG-EU. De ploeg is inmiddels uitgerukt en zonder spoed onderweg naar de Antwerpse haven.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Joop (22-10-2016 om 01:16)
Ze kennen er niets van volgens mij jan Je hebt dat denk ik goed gezien Heb je ervaring er in ?
Jan (20-10-2016 om 18:34)
Deze blusmethode is al meer dan 50 jaar oud en is niets nieuws. Ze zijn het alleen opnieuw gaan gebruiken. Of de Belgen echt om hulp hebben gevraagd vaag ik me sterk af. Het MIRG team is pas eind deze middag opgroepen en de brand woedde al vanaf middernacht. Waar de urgentie P1 vandaan komt is wel vreemd tenslotte waren er geen mensen meer in gevaar. Gezien deze incidenten niet vaak voorkomen zal er eerder hulp aangeboden zijn dan gevraagd. Maar voor dit onervaren team een zeer leerzame ervaring en een goede training.