Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Burgemeester doet aangifte van belediging

Toegevoegd: 31-10-2016, 14.04 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Middelburgse burgemeester Harald Bergmann heeft op 15 september aangifte gedaan van belediging. Dat heeft hij vandaag naar buiten gebracht.


Volgens Bergmann vond de belediging plaats vanwege de sluiting van de woning van een MS-patiënt aan de Granaat in Middelburg. De politie trof in de bewuste woning onder meer een balletjespistool, gripzakjes en 364 gram wiet aan. Al met al leek er niet alleen sprake van drugsbezit voor eigen gebruik als pijnbestrijding maar ook van drugshandel. De rechter heeft inmiddels geoordeeld dat de sluiting terecht was.

Naar aanleiding van de sluiting kreeg Bergmann naar eigen zeggen vele belletjes, e-mails en berichten op social media binnen. “We hebben geprobeerd deze zo veel mogelijk te beantwoorden. Eén e-mail was dusdanig beledigend en kwetsend dat ik in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie aangifte heb gedaan. Uiteraard moet je als bestuurder kritiek dulden maar soms gaat men te ver. Er zijn nu éénmaal grenzen aan wat tolerabel is. Veel reacties kwamen overigens van buiten de provincie en er waren zowel positieve als negatieve reacties.”

Norm
In de e-mail werd onder meer gezegd dat Bergmann op het vliegtuig terug naar zijn eigen land gezet moest worden. De schrijver gaf ook aan te hopen dat de burgemeester een ziekte zou krijgen waar geen medicijn voor bestaat. Volgens Bergmann is vrijheid van meningsuiting belangrijk maar betekent dit niet dat iedereen maar vrijblijvend maar ongefundeerd uitspraken moet kunnen doen. Hij wil met de aangifte een signaal afgeven naar de samenleving maar ook specifiek naar andere bestuurders en de schrijver van de e-mail. Bergmann: “Als ik er niets mee doe is dit voor die persoon de norm dat dit dus gewoon kan. En dat is niet zo.”

Volgens Bergmann zijn reacties als deze ook wel kenmerkend voor de huidige maatschappij. “Vroeger schreef je je reactie uit voor een ingezonden brief in de krant en dacht je na over de inhoud voordat je hem op de post deed. Nu type je een paar woorden achter je PC, druk je op enter en ben je klaar. Terwijl de schrijver zijn reactie allang weer vergeten is kan de ontvanger beschadigd zijn geraakt.”

VPT
De Zeeuwse politiedistrictschef Ronald Weydema geeft aan dat het thema Veiligheid Publieke Taak (VPT) de aandacht heeft van zowel de politie als het Openbaar Ministerie. “De prioriteit ligt op het snel vervolgen van de daders. De overheid wil dit ook en daarom is de strafmaat bij zaken rondom VPT vaak hoger dan in 'normale' soortgelijke zaken.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
fabulous (2-11-2016 om 10:01)
@peter de quaak. heel mooi verschillende punten in een reactie zetten met een conclusie alleen zo jammer dat die conclusie gebaseerd is op eigen mening. Politici hebben wel degelijk respect voor de burger, Dat u geen respect voor heeft voor politici is een heel ander verhaal en daarbij ook uw probleem.
tonnie (31-10-2016 om 17:15)
Waarom moet onbeschoftheid de norm zijn?. Waarom moet je daar maar tegen kunnen en van wie moet dat? Je kunt jezelf vertellen dat je er maar tegen moet kunnen , maar niet een ander. Mensen die hun grenzen aangeven staan volledig in hun recht en, Peter, daar heb jij niets over te vertellen.
F. Kafka (31-10-2016 om 17:05)
Inderdaad, ik wil ook wel aangifte doen tegen onbeschofte ambtenaren.
Frits (31-10-2016 om 16:11)
@Truus. Gewoon waar anderen ook aangifte doen. Bij de politie. Niet zo moeilijk lijkt mij. @Peter. Lekker voor de buhne opmerkingen. Politici geen respect voor de burger? De maatschappij is ziek. De burgemeester staat gewoon in zijn recht. En als u zonodig moet klagen doe dat dan op de juiste plaats!
Truus (31-10-2016 om 15:20)
Welkom to the real world. Dit gedrag hebben wij als maatschappij getolereerd met die zogenaamde vrije meningsuiting. De 'gewone' burger ondervindt hiervan dagelijks last. Waar kunnen wij aangifte doen?????
liesbeth van den bergh (31-10-2016 om 15:18)
Heel goed doordacht van deze burgemeester en helemaal mee eens! Er moet wederzijds respect komen, en we moeten onszelf niet verlagen naar het riool-niveau in onze reacties op elkaar. ERGENS moet deze neerwaartse spiraal van moraal toch doorbroken worden. HIER is een goed begin!
Cookie-instellingen beheren