Weerbericht:
Af en toe zon en vooral vandaag enkele buien
Verkeersinformatie:
13 files van totaal 47 km

Extra brommer- en fietsverlichtingscontroles

Toegevoegd: 01-11-2016, 09.17 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Zeeuwse politie gaat de komende tijd extra controleren op fietsverlichting. Ook zullen bromfietsers extra aandacht krijgen.


Volgens de politie is het in de donkere tijd van het jaar extra belangrijk om goed op te vallen in het verkeer. “Even snel op de fiets stappen zonder verlichting zou dan wel eens heel anders kunnen lopen dan je denkt. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer automobilisten jou over het hoofd zien”, zo zegt de politie. De politie benadrukt dat fietsers meer kunnen doen dan alleen hun fietsverlichting op orde brengen. “Je bent natuurlijk extra zichtbaar wanneer je fiets of zelfs je kleding is uitgerust met reflectoren.”

De regels
“Je bent verplicht om aan de voorzijde van je fiets wit of geel licht te voeren. Aan de achterzijde hoort het licht rood te zijn. De verlichting mag niet knipperen en moet goed zichtbaar zijn voor anderen. Het is toegestaan om de verlichting aan je kleding vast te maken, dus ook losse lampjes zijn goed, mits ze anderen niet verblinden”, zo legt de politie uit.

Wanneer je verlichting niet in orde is loop je niet alleen het risico dat andere weggebruikers jou niet zien, maar je loopt ook het risico dat je een boete krijgt van de politie. “Wanneer je op je fiets geen of geen werkende verlichting voert dan kun je een boete krijgen van 55 euro (plus 9 euro administratiekosten)”, aldus de politie.

Rollerbank
Bromfietsen zullen de komende tijd onder meer worden gecontroleerd op de juiste werking van de verlichting, de remmen, de profieldiepte van de banden, de zichtbaarheid van het kenteken en de hoeveelheid geluid die het voertuig produceert.

“Uiteraard zal ook worden gelet op de snelheid. Hiervoor gebruiken we de rollerbank. Bij een overschrijding van de constructiesnelheid met meer dan 15 kilometer per uur wordt de bromfiets aangemeld bij de RDW met een zogeheten WOK-melding: Wacht Op Keuren. Pas nadat de RDW de brommer goedgekeurd heeft, mag de brommer weer de weg op”, zo vertelt de politie.

Afgelopen week zijn in de Oosterschelderegio al negen brommers aangemeld bij de RDW voor een keuring. Eén van de voertuigen haalde op de rollerbank zelfs een snelheid van 91 kilometer per uur.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
AntiGSM (1-11-2016 om 16:12)
Goeie zaak van de politie, het enige wat tegenwoordig verlicht is bij een fietser is het gezicht dat verlicht wordt door de smartphone. Wanneer wordt dat nu eindelijk eens verboeden op de fiets?? Moeten ze daar zo lang over nadenken? @Walter St.J; u bent zelf niet jong geweest en lekker rondgetuft op een opgevoerde brommer? Ik weet dat het niet mag maar als ze er een beetje normaal mee rijden binnen de bebouwde kom dan vind ik het zo erg niet. Liever dat ze de smarthone blokkeren tijdens het besturen van een voertuig, dat scheelt pas echt ongelukken.
Herrie (1-11-2016 om 14:06)
Ik houd mijn hart weer vast: meisjes (en een enkele jongen), append met de phone en op de fiets zonder licht over de rotondes. De helaas ideale combinatie om omver- of doodgereden te worden. En wie is de Sjaak: de automobilist!
Walter St.J (1-11-2016 om 12:32)
Opgevoerde brommers of snorfietsen direct in beslag nemen en alleen vrijgeven voor reparatie aan het voorwerp en na keuring pas volledig vrij geven bij goed resultaat.
Bezorger (1-11-2016 om 11:13)
Dat is niet voor zijn tijd dat controleren op fietsverlichting als je s'avonds aan het bezorgen ben kom je er zoveel tegen zonder licht , of ze rijden aan de verkeerde kant van de weg , en ook die scooters die vliegen door het tunneltje bij Goes - Noord .
Ronny (1-11-2016 om 11:06)
Fantastisch dat de controles weer gericht zijn op schoolgaande, maar wanneer gaat men de coureurs eens controleren?
CONTROLEUR (1-11-2016 om 10:01)
He he de politie wordt ook eens actief. Ze gaan fietsen en brommers op verlichting controleren!!!!!!. Nee die verlichting zit erop, of moet er op ,en aan zetten.!! Bij niet werken of te lui zijn om t aan te zetten 200 euro boete. Ik weet zeker dat er niet veel meer t lef hebben om dat lampje niet aan te doen. Wordt toch eens harder met jullie opstelling. De meeste fietsers en brommers worden t ziekenhuis ingereden omdat ze t verrekken om dat licht aan te doen!
Cookie-instellingen beheren