Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
36 files van totaal 146 km

Celstraf dodelijke steekpartij valt lager uit

Toegevoegd: 02-11-2016, 16.30 uur
Een rechercheur onderzoekt op 1 maart 2014 de plaats van de steekpartij.
Een rechercheur onderzoekt op 1 maart 2014 de plaats van de steekpartij.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - De 54-jarige Middelburger die op 1 maart in zijn woonplaats een 19-jarige jongeman doodstak is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 6 jaar celstraf. Hij moet ook de nabestaanden een schadevergoeding betalen van ruim 7.000 euro.


De straf is lager dan de straf die de rechtbank eerder oplegde en ook lager dan de eis van het OM in hoger beroep, die beide een celstraf van 9 jaar passend vonden. Het hof weegt in haar oordeel mee dat de man jarenlang werd gepest en niet eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

Het slachtoffer werd op de bewuste zaterdagavond iets voor 22.30 uur neergestoken op de Turfkaai. Ter plekke vond een schermutseling plaats tussen de veroordeelde en het latere slachtoffer. De 54-jarige sloeg op de vlucht maar werd door het slachtoffer achtervolgd. Tijdens zijn vlucht pakte de veroordeelde een mes uit zijn zak en rende het entreehalletje van een café binnen. In het halletje draaide hij zich om. Het latere slachtoffer stond achter hem. Hij stak de jongeman vervolgens met zijn mes. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Mes
Volgens het hof is er geen sprake van voorbedachte raad. “De man voelde zich al enige tijd onveilig en had om die reden altijd een mes bij zich. Uit het enkel dragen van een mes kan volgens het hof niet worden afgeleid dat de verdachte het slachtoffer met voorbedachte raad heeft gedood. Wel heeft de man door de jongen van dichtbij in het bovenlichaam te steken willens en wetens de kans aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden en daarom vindt het hof doodslag wel bewezen”, zo vertelt een woordvoerder.

Ook van noodweer, zoals de verdediging betoogde, is geen sprake, aldus het hof. “De verdachte had namelijk, toen hij het slachtoffer achter zich zag staan in het halletje van het café, ook door kunnen lopen, verder het café in. In plaats daarvan ging hij de confrontatie aan en stak hij de jongen met het mes”, aldus het hof.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Annelies (2-11-2016 om 19:55)
Ben al jaren werkzaam in de buurt waar voorheen de verdachte woonde , dat er iets niet goed was met deze meneer hebben wij en ook onze clienten aan de lijve ondervonden; het pesten van mensen met een handicap , de lift vasthouden zodat ze niet naar huis konden, of weg, het uitschelden, ons s avonds en s nachts tijdens het werk de stuipen op het lijf jagen. Het was te verwachten dat het met deze meneer een keer gigantisch mis moest gaan..... Zo iemand woont zelfstandig, zonder weinig of geen begeleiding en is een gevaar voor de omgeving! Dus ik vind 6 jaar nogal eens weinig!
Boontje van het Loontje (2-11-2016 om 16:58)
Voor mij is dit zelfverdediging dus onterecht veroordeeld. Reden tot ons onveilig voelen hebben we allemaal, kijk maar om je heen op straat, criminelen regeren, politie is er niet te zien, onveilig dus, dus iedereen zou een wapen bij zich moeten mogen hebben zonder dat daar over geoordeeld moet worden. Verder lees ik dat de verdachte had dit, had dat , had zus, maar was het niet de 19 jarige agressor die zelf niet had moeten beginnen ? Die zelf niet die man helemaal had moeten achtervolgen ? Tijd genoeg dus om zijn aanvallen te staken, bewust ging hij toch door, en zijn slachtoffer in de hoek gedreven kreeg hij wat hij zelf niet wilde stoppen. En had de politie die man niet moeten beschermen dan ? Nee, de veroordeelde had gewoon gelijk.
Cookie-instellingen beheren