Weerbericht:
Vrij warm weekeinde met af en toe onweersbuien
Verkeersinformatie:
Geen files

Celstraf dodelijke steekpartij valt lager uit

Toegevoegd: 02-11-2016, 16.30 uur
Een rechercheur onderzoekt op 1 maart 2014 de plaats van de steekpartij.
Een rechercheur onderzoekt op 1 maart 2014 de plaats van de steekpartij.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - De 54-jarige Middelburger die op 1 maart in zijn woonplaats een 19-jarige jongeman doodstak is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 6 jaar celstraf. Hij moet ook de nabestaanden een schadevergoeding betalen van ruim 7.000 euro.


De straf is lager dan de straf die de rechtbank eerder oplegde en ook lager dan de eis van het OM in hoger beroep, die beide een celstraf van 9 jaar passend vonden. Het hof weegt in haar oordeel mee dat de man jarenlang werd gepest en niet eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

Het slachtoffer werd op de bewuste zaterdagavond iets voor 22.30 uur neergestoken op de Turfkaai. Ter plekke vond een schermutseling plaats tussen de veroordeelde en het latere slachtoffer. De 54-jarige sloeg op de vlucht maar werd door het slachtoffer achtervolgd. Tijdens zijn vlucht pakte de veroordeelde een mes uit zijn zak en rende het entreehalletje van een café binnen. In het halletje draaide hij zich om. Het latere slachtoffer stond achter hem. Hij stak de jongeman vervolgens met zijn mes. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Mes
Volgens het hof is er geen sprake van voorbedachte raad. “De man voelde zich al enige tijd onveilig en had om die reden altijd een mes bij zich. Uit het enkel dragen van een mes kan volgens het hof niet worden afgeleid dat de verdachte het slachtoffer met voorbedachte raad heeft gedood. Wel heeft de man door de jongen van dichtbij in het bovenlichaam te steken willens en wetens de kans aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden en daarom vindt het hof doodslag wel bewezen”, zo vertelt een woordvoerder.

Ook van noodweer, zoals de verdediging betoogde, is geen sprake, aldus het hof. “De verdachte had namelijk, toen hij het slachtoffer achter zich zag staan in het halletje van het café, ook door kunnen lopen, verder het café in. In plaats daarvan ging hij de confrontatie aan en stak hij de jongen met het mes”, aldus het hof.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
D (4-11-2016 om 10:08)
Okee, dus volgens sommige hier... wanneer je gepest wordt, gewoon een mes bij je dragen en de eerst volgende die het nog eens doet koudbloedig op straat vermoorden? Snap de achterliggende gedachte wel... je krijgt toch naar 6 jaar waar jer zo'n 4 van moet uitzitten.. vreemde wereld..
Cerebrus (3-11-2016 om 17:18)
Zes jaar voor zelfverdediging. De rechtsstaat is compleet failliet.
harry (3-11-2016 om 09:56)
Het is triest dat het iemand zijn leven moet kosten. FEIT is wel dat de 19jarige met zijn vrienden, gewoon straatschoffies waren en het leven van oa deze iewat warrige man tot een hel maakte. De kans dat het dan ene keer escaleert is flink aanwezig natuurlijk.
Anja (2-11-2016 om 21:16)
Dus Boontje van het Loontje, jij vind dat je zomaar iemand mag doodsteken want hij had toch al een mes bij maar het slachtoffer had geen wapen bij dus waar is dan jou stukje zelfverdediging terug te vinden het had zelfverdediging geweest als het slachtoffer de man had aangevallen met een wapen. Beetje raar hoe jij het neer zet. Ja slachtoffer had niet achter verdachte aan moeten gaan maar rechtvaardigd dat het doodsteken??
pietje (2-11-2016 om 20:38)
6 jaar voor moord is in mijn ogen een heel lage en onrechtvaardige straf.
Ja-Ja (2-11-2016 om 20:29)
Het slachtoffer liep met nog een paar "Lekkertjes". Dat hij de dader achterna liep en hem uitdaagde was omdat hij zich "Stoer" vond tegenover zijn "Vrienden"? Deze hadden hem moeten laten ophouden. Dan was dit drama niet gebeurt"Vrienden" Als dader een kerel van 2 meter had geweest had hij het niet gedaan maar de dader was een kwetsbaar persoon.Dat weet een ieder,alleen de rechter schijnbaar niet. Verder ben ik met Boontje komt om z'n Loontje eens. Natuurlijk blijft het voor de nabestaande van het slachtoffer heel erg.
Cookie-instellingen beheren