Weerbericht:
Af en toe zon en vooral vandaag enkele buien
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 15 km

Grote oefening van start in Goes

Toegevoegd: 15-11-2016, 13.49 uur
Door: Roland de Jong

GOES - De Veiligheidsregio Zeeland is vanmiddag gestart met een grote rampenoefening. Het gaat om een zogeheten systeemtest. Hierbij draait het niet zozeer om het oefenen van levensreddende handelingen maar meer om het beoordelen van processen hieromheen.


De oefening van vandaag draait om een fictief incident in de Evertsenstraat in Goes. "De test is om 13.30 uur begonnen met een gesimuleerde melding over brand in Goes. Op de locatie zelf is vrijwel niets te zien, het oefenen gebeurt grotendeels binnenshuis. Doel is het testen van de hoofdstructuur van de crisisorganisatie", zo vertelt de Veiligheidsregio. Volgens de woordvoerder wordt onder andere gekeken naar alarmering, opkomsttijden, opschaling, informatievoorziening en crisiscommunicatie. Ook de onderlinge samenwerking is een belangrijk element.

Aan de test doen alle betrokken bij een GRIP3/4* situatie mee: dat zijn de meldkamer, het Commando Plaats Incident (CoPI), het Regionaal Operationeel Team (ROT), het Gemeenschappelijk Beleidsteam (GBt) en de betrokken gemeente. De deelnemende functionarissen zijn niet vooraf ingedeeld, maar hebben op dit moment piket. "Uiteraard waren zij van te voren niet bekend met datum, tijd en scenario", zo zegt de Veiligheidsregio. Om de test zo realistisch mogelijk te maken wordt op reguliere wijze, via het P2000-netwerk, gealarmeerd met de term ‘OEFENING’ vóór de melding.

Verplicht
Alle veiligheidsregio’s zijn bij wet verplicht om jaarlijks een systeemtest te organiseren. De test geeft inzicht in de kwaliteit van de crisismanagementorganisatie in Zeeland. De Inspectie van Veiligheid en Justitie (VI&J) kijkt mee en gebruikt de resultaten om de minister van Veiligheid en Justitie een actueel beeld te geven over de kwaliteit van de crisisbestrijding in Zeeland op dit moment.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
jappo (16-11-2016 om 12:56)
Evertsenstraat, school en gebouw van Rijkswaterstaat, even gokken...
Cookie-instellingen beheren