Weerbericht:
Af en toe zon en vooral vandaag enkele buien
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 12 km

Zeeuwse politie lost relatief veel zaken op

Toegevoegd: 23-11-2016, 15.16 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het lukt de Zeeuwse politie goed om delicten als straatroven, overvallen en woninginbraken op te lossen. Uit recente cijfers blijkt dat voor al deze zaken het ophelderings-percentage hoger ligt dan de landelijke norm en dat Zeeland hiermee in Nederland op kop loopt.


Hoeveel zaken opgelost moeten worden hangt af van het soort delict. Bij woninginbraken ligt de norm bijvoorbeeld op 7,5 procent, bij straatroven op 33 procent en bij overvallen op 41 procent. In alle gevallen scoort Zeeland echter beter. De Zeeuwse politie weet immers zo'n 17 procent van de inbraken, 45 procent van de straatroven en 60 procent van de overvallen op te lossen.

Volgens de Zeeuwse politiedistrictschefchef Ronald Weydema mag dan ook een compliment gemaakt worden naar de recherche. “Zij is namelijk grotendeels verantwoordelijk voor de goede cijfers”, zo zegt Weydema. Hij merkt wel op dat de cijfers niet absoluut zijn. “Er kan bijvoorbeeld een vertekening optreden als een delict bijvoorbeeld in het voorgaande jaar wordt gepleegd maar het jaar erna wordt opgelost maar duidelijk is wel we het in Zeeland gewoon goed doen.”

Dat zo veel misdrijven wordt opgelost is wellicht te danken aan het feit dat veel daders uit de eigen provincie komen. Volgens Harald Bergmann, voorzitter van het Zeeuwse districtscollege en tevens burgemeester van Middelburg, moet je simpelweg te veel moeite doen om van buiten de provincie naar Zeeland te komen om vervolgens hier delicten te plegen. “Dat gebeurt dus gewoon niet vaak”, aldus Bergmann.

Veel van de door de politie opgehelderde zaken blijken ook daadwerkelijk vervolgbaar. Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie: “Bij de overvallen ging het tot en met september om 78 procent van de gevallen en bij woninginbraken kon in 75 procent van de gevallen ook echt een interventie worden gedaan. Voor straatroven lag dit percentage op 70 procent.”

Weydema zegt ook tevreden te zijn met de laatste misdaadcijfers. “Als je beseft dat de donkere dagen zijn begonnen, dan zet de positieve lijn die we eerder dit jaar zagen zich gewoon door. Het aantal woninginbraken lag tot 10 november op 530. Dat is fors lager dan de 823 in dezelfde periode vorig jaar.” Het aantal straatroven en overvallen ligt ongeveer gelijk: 14 overvallen nu, 13 vorig jaar en zowel 25 straatroven dit als vorig jaar.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
ger (23-11-2016 om 16:10)
sja met cijfertjes goochelen kenne ze wel, nu nog er voor zorgen dat die lui die ze pakken ook echt straf krijgen wat een schijnvertoning zeg....
Cookie-instellingen beheren