Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Veiligheid vergroten door burgerparticipatie'

Toegevoegd: 23-11-2016, 19.16 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De dertien Zeeuwse gemeenten gaan onderzoeken of ze kunnen starten met het project Buurt Bestuurt. Hiermee willen zij samen met bewoners problemen in de wijken aanpakken en met name ook de veiligheid verbeteren.


Buurt Bestuurt is een initiatief uit de regio Rotterdam en slaat daar aan. De aanpak is in de basis vrij simpel: onder meer politie, gemeente en buurtbewoners gaan om de tafel om te achterhalen welke problemen er leven in de wijk. Hier wordt vervolgens een top drie van gemaakt om mee aan de slag te gaan. Afhankelijk van het probleem zullen de verschillende deelnemende partijen zich in meer of mindere mate bezig gaan houden met de aanpak ervan.

Volgens Harald Bergmann, voorzitter van het Zeeuwse districtscollege en tevens burgemeester van Middelburg, staan de verschillende Zeeuwse gemeenten positief tegenover deze vorm van burgerparticipatie. “De burgemeesters gaan nog wel onderling in gesprek over welke wijken zich het beste lenen voor deze aanpak. We willen namelijk eerst drie tot vier pilots gaan doen, verdeeld over de Oosterschelderegio, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Na zes maanden zullen we dan evalueren en kijken naar een bredere uitrol in de provincie.

Overlap
Bergmann denkt dat aan het project niet perse dezelfde mensen zullen gaan deelnemen die nu al bij elkaar komen bij bijvoorbeeld wijktafels en in dorpsraden. “In Buurt Bestuurt worden toch hele andere zaken aangepakt en hiervoor interesseren zich waarschijnlijk ook anderen.” Deelname is overigens niet vrijblijvend. “Men zal ook echt zelf actief op pad moeten. Het is niet de bedoeling om alleen problemen aan te kaarten bij de instanties, buurtbewoners moeten ook echt zelf aan de slag met de aanpak ervan”, aldus Bergmann. Hij noemt het uitdelen van flyers bij een basisschool naar aanleiding van klachten over verkeersonveiligheid als voorbeeld.

Aanmelden is overigens nog niet mogelijk. Eerst moet namelijk duidelijk worden in welke plaatsen het project als pilot zal worden opgestart. Waar dat zal gaan gebeuren wordt vermoedelijk begin 2017 duidelijk.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
kees (24-11-2016 om 17:34)
Dit lijkt me een zeer slecht plan. Het is dus de bedoeling dat burgers het werk van wijkagent overnemen en een soort burgerwacht uit gaan voeren, waarbij uiteraard de politie zwaar gekort word. Kortom taken van de politie worden overgeheveld op de burger die er absoluut niet op zit te wachten. Contact met de buren moet er zijn maar het moet niet verder gaan. De politie is er voor onze veiligheid. En als ik aangesproken word door burgers neem ik er niks van aan en volg zeker geen bevelen op
Pim (24-11-2016 om 10:36)
Lijkt mij een uitstekend idee! Samen moeten we dit oppakken en aanpakken.
Peter (23-11-2016 om 19:53)
Als we het allemaal zelf moeten gaan doen krijgen we dan ook belasting geld terug? Of wordt die besparing op het politie apparaat ook gebruikt voor verbouwing van gemeentehuizen net als dat overschot op de zorgtoeslagen
Cookie-instellingen beheren