Code oranje: grote risico's door gladheid

Toegevoegd: 06-01-2017, 15.27 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Plaatselijke gladheid zal vannacht en morgenochtend voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg. Het KNMI heeft zelfs code oranje afgekondigd: extreem weer.

​Volgens het KNMI is de komende nacht en zaterdag overdag in het gehele land kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel. Vanavond wordt winterse neerslag verwacht. "Deze begint in het westen van het land als sneeuw en gaat na een aantal uur over in onderkoelde regen of motregen met ijzel tot gevolg. Het neerslaggebied trekt langzaam oostwaarts."

Zaterdag overdag valt er nog geruime tijd winterse neerslag in de vorm van lichte ijzel, in het zuidoosten aanvankelijk nog als sneeuw. De temperatuur loopt van het westen uit langzaam op waarmee de gladheid vanaf het einde van de ochtend geleidelijk verdwijnt. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid echter tot in de avond aanhouden.

Voor Zeeland geldt tot 10.00 uur code oranje. Er is een grote kans op gladheid en hierdoor lopen weggebruikers grote risico's. Het KNMI adviseert rij- en reisgedrag aan te passen. “Houd rekening met langere reistijden op de weg en in het openbaar vervoer”, aldus het weerbureau.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers goed voorbereid op weg te gaan. “Houdt de weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten. Pas ook de rijstijl aan: matig de snelheid, rijdt voorzichtig en wissel niet onnodig van rijstrook. Zorg ook dat je voldoende afstand houdt. Maak bovendien tijdig ruimte voor sneeuwschuivers en strooiwagens”, aldus een woordvoerder.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
kees (7-1-2017 om 17:20)
Ja de wegen zijn goed de rijstijl van de gebruikers minder. Met dit weer alleen met all-seasons of winterbanden de weg op. En bij gladheid je snelheid minimaal halveren en zeker niet remmen gewoon de auto zijn werk laten doen uit laten rollen bij de stoplichten. En nooit remmen als je slipt, gewoon gas los en de kant op sturen die jij wil.
Harmen (7-1-2017 om 07:58)
De doorgaande wegen in zeeuws-vlaanderen liggen er perfect bij hoor (07-01-16 / 08.00uur)