Weerbericht:
Zonnig, morgen in het zuidoosten meer bewolking. Meest droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Megavondst XTC-grondstoffen uit trailer gehaald

Toegevoegd: 09-02-2017, 23.19 uur - Update: 10-02-2017, 00.32 uur
Door: Roland de Jong

RILLAND - Donderdagavond is in Rilland de lading XTC-grondstoffen uitgeladen die was aangetroffen in de trailer van een vrachtwagen. De goederen zouden volgens de politie goed zijn geweest voor de productie van zo'n 1 miljard XTC-pillen. "Een zeer grote vangst", aldus politiewoordvoerder Alwin Don.


De vondst werd aan het einde van de middag gedaan op een gemeentelijke parkeerplaats voor vrachtwagens waar ook caravans worden gestald. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Reimerswaal zag de vrachtwagen staan. Omdat de vrachtwagen al een tijdje vrijwel onzichtbaar vanaf de openbare weg geparkeerd stond kreeg men argwaan.

Nadat door de politie een onderzoek was ingesteld werd de trailer geopend. Toen werd al snel de enorme hoeveelheid grondstoffen duidelijk: ruim 100 grote flessen waterstofgas, 15.000 kilo caustic soda en 3.000 liter aan hulpstoffen (aceton, dichloormethaan en methylamine). De vrachtwagen en trailer dienden volgens de politie vermoedelijk als opslagplaats voor een xtc-laboratorium in de regio.

Waarde
Volgens de politie hebben de grondstoffen een waarde van enkele tonnen en zouden ze in een XTC-laboratorium goed zijn geweest voor zo'n 1 miljard pillen. Te bedenken dat XTC-pillen worden verhandeld voor 5 tot 10 euro per stuk is duidelijk hoe groot de vangst precies is.

De situatie in de geparkeerde vrachtwagen was relatief veilig, al waren al wel enkele verpakkingen van de caustic soda opengemaakt. De stof was hierbij 'gelekt' en had zichtbaar schade aangebracht aan de vrachtwagen en enkele van de flessen waterstofgas. Volgens de politie is de combinatie van stoffen echter levensgevaarlijk wanneer deze tijdens transport bij bijvoorbeeld een aanrijding met elkaar in aanraking waren gekomen.

Explosiegevaar
Om de stoffen nu veilig af te voeren werden specialistische bedrijven ingeschakeld. Medewerkers van die bedrijven hebben de verschillende grondstoffen uit de trailer gehaald en overgeladen in een andere vrachtwagen. De politie doet nog verder onderzoek naar de herkomst van de vrachtwagen, de trailer en de inhoud hiervan. De vrachtwagen had een Nederlands kenteken.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Johny (10-2-2017 om 21:17)
Ik vraag me af of de vrachtauto toch niet fout geparkeerd stond, omdat hij bijna onzichtbaar neergezet was. Daar kunnen ze dan iig een boete voor geven
Marco (10-2-2017 om 08:22)
Het eerste wat dan in mij opkomt: waarom niet 24/7 die oplegger in de gaten houden en kijken wie de spullen komt ophalen om vervolgens dichter bij de bron te komen. Maarja, ik zal wel teveel series op Netflix kijken denk ik...
Cookie-instellingen beheren