Weerbericht:
Zonnige perioden, in het zuiden en oosten meer bewolking en kans op een bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Wanneer bel je eigenlijk 112 bij storm?

Toegevoegd: 23-02-2017, 16.23 uur - Update: 23-02-2017, 18.44 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij een storm als die op dit moment over de provincie trekt ontstaat vaak schade. Ook kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Maar wanneer bel je hiervoor eigenlijk met 112?


De brandweer maakt onderscheid in 'acuut gevaar', 'niet acuut gevaar' en 'eigen handelen'. De laatste categorie spreekt voor zich: Hierbij is sprake van een situatie die je zelf kunt oplossen en waarbij geen gevaar dreigt. Eventuele schade kun je proberen te verhalen bij je verzekeringsmaatschappij.

Bij acuut gevaar is er sprake van gevaar voor mens en dier. Het bellen van het alarmnummer 112 is hiervoor toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij sprake is van instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of gevelplaten en bomen die over de openbare weg dreigen te vallen.

Ligt zo'n boom nu alleen in de berm en dus niet op de openbare weg, dan valt deze in de categorie geen acuut gevaar. Wanneer er sprake is van schade aan de openbare ruimte adviseert de brandweer de gemeente te bellen.

Brandweerinzetten
Tot nu toe valt het aantal stormmeldingen waarbij de Zeeuwse brandweer vandaag nodig was overigens erg mee. In Middelburg waaide bij de Biesbosstraat een boom om. Bij een woning aan de Beukenlaan in deze plaats waaide de dakbedekking los. Ook aan de Zuiddijk in Sluis is de brandweer ingezet. Hier viel een boom over de weg. Deze is samen met het Waterschap Scheldestromen opgeruimd.

Rond 17.15 uur was de brandweer nodig voor een schademelding aan de straat Hoek en Bosch in Kloosterzande. Rond 18.00 uur werd schade gemeld aan het dak bij de Albert Heijn-supermarkt aan de Gildeweg in Vlissingen. In Oost-Souburg was rond 18.20 uur nog een melding van stormschade in de Lekstraat.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (25-2-2017 om 07:05)
Jaren geleden bij een storm in najaar om avonds 20,30.uur goed donker lag er een grote boom dwars over de weg geen straat verlichting maar dan schrik je wel als je met de auto zo'n 80 km rijd en in eens die boom ziet liggen ,daarvoor is de berichtgeving nu met de code een groot stuk verbeterd
kees (23-2-2017 om 17:39)
Als er acuut gevaar is voor mens of dier dien je 112 te bellen. Zoals de brandweer al zegt als er bomen dreigen om te vallen of een dak dreigt er af te waaien. Ligt de boom al op de weg dan hoef je niet de brandweer te bellen maar de gemeente. Ook al ligt hij dwars over de weg. Het is niet acuut en er is geen medische noodzaak. Wel moet je oppassen met kliko's met dit weer. Die kunnen altijd de weg plotseling oversteken en hebben altijd voorrang
Cookie-instellingen beheren