Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 31 km

'Burgers moeten signalen ondermijning delen'

Toegevoegd: 10-03-2017, 20.36 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Om ondermijning in Zeeland tegen te gaan moeten overheidsmedewerkers alerter zijn en zullen burgers signalen van misstanden eerder moeten doorgeven. Dat stelt Jetze Visser, sinds eind vorig jaar de Zeeuwse programmaleider integrale aanpak ondermijning.


Bij ondermijning is er een raakvlak tussen de boven- en onderwereld. Voorbeelden zijn hennepkwekerijen waardoor buurtbewoners in brandgevaarlijke situaties terecht komen, personen die horecavergunningen aanvragen om crimineel geld wit te wassen en het dumpen van drugsafval. Het gaat echter ook om personen die zowel bewust als onbewust meehelpen om de criminele activiteiten mogelijk te maken, de zogeheten faciliteerders.

Volgens Visser is er de afgelopen jaren al het één en ander verbeterd, maar moet er nog veel meer bewustwording komen. Visser: “Voorheen was de politie de hofleverancier als het ging om informatie, nu krijgen we die ook van bijvoorbeeld buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's), de Belastingdienst, inspectiediensten en medewerkers van het Waterschap. Desondanks moet er nog veel meer informatie-uitwisseling komen. Hierbij is echter ook informatie van burgers nodig. Zij lijken soms niet te worden getroffen, maar denk eens aan een wietkwekerij waarin brand uitbreekt. In zo'n geval raakt ondermijning de burger wel degelijk.”

Politiechef Ronald Weydema is het met Visser eens. “Mensen moeten niet accepteren dat dit in hun eigen omgeving gebeurt. Laat ook duidelijk zijn dat signalen die kunnen worden doorgegeven niet per se bewezen feiten hoeven te zijn. Elk signaal zal worden beoordeeld en vervolgens verder opgepakt. Mensen hoeven ook niet bang te zijn voor represailles, melden kan namelijk ook veilig via Meld Misdaad Anoniem. Wij krijgen dan alleen te horen wat de melder heeft doorgegeven, zijn of haar identiteit wordt absoluut niet geregistreerd.”

Vitale schakels
Niet alleen burgers zullen dit jaar explicieter worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Visser: “We gaan ons ook richten op beroepsgroepen waarin mensen zitten die, al dan niet bewust, ondermijning soms faciliteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om makelaars of notarissen die betrokken zijn bij de aan- en verkoop van panden. Zij vormen voor criminelen namelijk vitale schakels maar zijn zich hiervan niet altijd bewust.”

Volgens Visser is de Zeeuwse recreatiesector ook kwetsbaar. “We kennen het voorbeeld van Fort Oranje in Rijsbergen. Deze 'familiecamping' lijkt te zijn geworden tot een vrijplaats voor ciminelen. Elk recreatieterrein loopt in zekere zin dit risico. Komen op een camping steeds meer mensen die zich verschuilen, dan zakt zo'n camping af. Dit gebeurt in fases en je kunt elk recreatiepark indelen in één van die fasen.”

Privacy
Ondanks de samenwerking die overheidspartijen de afgelopen jaren ook in Zeeland hebben gevonden blijft één aspect wel altijd een moeilijke. “We hebben altijd te maken met de Wet Bescherming Persoonsgegevens”, zo legt Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie uit. Van Leeuwen: “Dankzij convenanten kunnen we veel delen, maar zaken moeten wel eerst voorgelegd worden aan een speciale commissie.” Volgens Weydema is niets doen bovendien ook niet altijd een optie en moeten zaken daarom, wet of geen wet, soms toch gewoon gedeeld worden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Flauwekul (11-3-2017 om 17:31)
Nog even hoeft de politie zelf niks meer te doen. Lekker stukkie propaganda deze lap tekst vooral over die eeuwige branden door hennepkweek. Kans op brand door een droger is groter om maar wat te noemen. Hoe zit het overigens met een ananaskweek? Of een tomatenkweek? Benieuwd Jetze...
ijkema (11-3-2017 om 11:48)
haha, in 40,45 noemde we dit verraders. ik heb een beter idee. hang camera's in woonhuizen kun je zien wat ze doen, eten en misschien ook wel wat ze denken. elke huishouden een inwoonden politie agent. kan die goed zien wat je allemaal aan het doen ben. een politie staat ook leuk, met aan kop het leger. fijn wonen in Nederland.. lekker veilig.
cq (11-3-2017 om 11:00)
Deze slaat de spijker op de kop, ik ben maar en gewone burger wel politiek geïnteresseerd en ik moet toch zeggen in mijn optiek gezien dat deze ondermijning zich manifesteerd in West Zeeuws Vlaanderen een krimp gebied zeggen ze dan, maar huurwoningen komen leeg mensen trekken elders weg en kopen een woning want voor starters zijn er geen, nu deze leeg staande woningen worden weer verhuurd aan lui die elders vandaan komen of buiten gedonderd zijn in andere gemeenten met de nodige problemen. En ik ben er van overtuigd 100% V.b. alleen staande vrouwen, lat relatie,s met uitkering, jonge lui die al jaren geen ene flikker doen, enz, mijk optiek donder deze woningen plat en bouw er woningen voor starters hoogste tijd gemeente Sluis! Ramp!
Jaap v/h Verlorenland (11-3-2017 om 10:45)
Dat heeft helemaal geen zin als in den Haag de hele samenleving en grondwet ondermijnd worden, Meldingen doen aan een dergelijk afgegleden instantie die niet meer voor nederlanders werkt maar dit probeert te vernietigen van binnenuit is uiterst onverstandig en eerder dat je zelf aangepakt gaat worden als probleemmaker dan dat ze er iets mee gaan doen. Het beste is die hele kliek weg te stemmen, maar het volk laat zich kopen voor kraaltjes en spiegeltjes of zit al helemaal muurvast in de geld slavernij. Donkere dagen volgen. Geef oma alvast maar een spuitje want die wil zo ook al niet meer leven. Wie wel ?
Mark (11-3-2017 om 08:14)
Quote : ''Laat ook duidelijk zijn dat signalen die kunnen worden doorgegeven niet per se bewezen feiten hoeven te zijn.'' Welkom in de wereld van George Orwell 1984
wim (11-3-2017 om 07:26)
Ik heb twee inbraken meegemaakt wat behoorlijke bedragen waren de politie heeft alles op genomen nooit iets meer van gehoord hier zie je weer dat er een tekort aan politie is ,
Cookie-instellingen beheren