Weerbericht:
Morgen bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
Geen files

In totaal 46 woningen Kapelle ontruimd

Toegevoegd: 24-03-2017, 02.24 uur
Door: Roland de Jong

KAPELLE - De brandweer heeft donderdagavond en vannacht de bewoners van in totaal 46 woningen in Kapelle gevraagd de nacht elders door te brengen vanwege de zeer grote brand die al sinds donderdagmiddag in het dorp woedt.


In eerste instantie besloot de Veiligheidsregio Zeeland om 19 woningen te ontruimen maar later werden hier nog eens 27 andere huizen aan toegevoegd. De reden voor de vrijwillige evacuatie zijn de verhoogde concentraties koolmonoxide in de lucht. De luchtkwaliteit viel volgens de brandweer nog binnen de veiligheidsmarge maar uit voorzorg en omdat de concentraties nog zouden kunnen toenemen werd besloten om de bewoners van de 46 huizen onder te brengen in hotels in Goes en Wemeldinge.

Volgens de hulpdiensten verliep de evacuatie rustig en hebben de meeste mensen gehoor gegeven aan de oproep om te vertrekken. De politie is ingeschakeld om toezicht te houden op de ontruimde woningen. Agenten die al sinds donderdagmiddag bij de brand stonden zijn inmiddels afgelost. Datzelfde geldt voor de brandweerlieden die al urenlang in touw waren. Collega's vanuit diverse plaatsen boven de Westerschelde hebben hun plaats ingenomen.

Rookinhalatie
De brandweer zal nog de hele nacht metingen verrichten. Inmiddels is overigens ook duidelijk dat er toch mensen gewond zijn geraakt bij de brand. Eerder leek dat niet het geval te zijn maar volgens de veiligheidsregio moesten toch vier mensen worden behandeld omdat ze rook hadden ingeademd. Het gaat om twee werknemers en twee omwonenden. De woning van de eigenaar is gespaard gebleven. De twee loodsen op het terrein zijn wel verwoest.

Informatiepunt
Mensen die vragen hebben over de brand en de gevolgen daarvan kunnen niet meer bellen met het telefoonnummer van de gemeente Kapelle (14-0113). Dit is vanaf 08.00 uur weer bereikbaar. Een uur eerder gaat aan de Weegbree 22 al een informatiepunt open. Mensen kunnen daar terecht met hun vragen over onder meer het milieu, stankoverlast en schade. De geëvacueerde mensen zullen ook vanaf hier terug naar hun woningen worden begeleid.

De gemeente Kapelle gaat vanaf 07.30 uur de openbare ruimte schoonmaken. Mensen die in hun eigen omgeving resten van de brand op willen ruimen wordt geadviseerd dit niet met blote handen te doen maar wegwerphandschoenen te gebruiken. Resten kunnen met water worden weggespoeld. Groente en fruit uit eigen tuin moet worden weggegooid als hier zichtbaar isolatiemateriaal op terecht is gekomen.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren